Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

Wydarzenia

Preeliminacje Bocuse d’Or Poland

11 grudnia 2017

Dzisiaj w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie  odbywają się preeliminacje Bocuse d’Or Poland. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Komitet wykonawczy konkursu by zachować pełną transparentność podjął decyzję o przeprowadzeniu preeliminacji w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d’Or Poland w lutym 2018 r.

Do preeliminacjikonkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do preeliminacji konkursu Bocuse d’Or Poland, a są to:

1. Mateusz Guzik – Enoteka Pergamin, Kraków

2. Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka

3. Dawid Zagrzywiec – Courtyard by Mariott Warsaw Airport

4. Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk

5. Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo

6. Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa

7. Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa

8. Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa

9. Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań

Bocuse d’Or jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.