Najbardziej prestiżowe kulinarne show w historii polskiej telewizji znów w Polsacie. W TOP CHEF biorą udział wybitni kucharze, którzy swoimi umiejętnościami i talentem mogą zrewolucjonizować gastronomiczny rynek w Polsce. Uczestników ocenia kompetentne i wymagające jury, a zasiadają w nim: Wojciech Modest Amaro, Ewa Wachowicz, Maciej Nowak oraz nowy w tym gronie – Robert Sowa.
TOP CHEF to jeden z najstarszych i najsłynniejszych kulinarnych programów na świecie. Wśród polskich kucharzy osiągnął gigantyczną popularność. W castingach do siódmej edycji wzięło udział niemal pół tysiąca chętnych.
W show mogą wziąć udział zarówno szefowie kuchni luksusowego hotelu, jak i małej regionalnej karczmy. Od uczestników wymaga się: perfekcji, podejmowania ryzyka, kreatywności i przede wszystkim miłości do gotowania.
Każdy odcinek to seria skomplikowanych konkurencji. Zwycięstwo w niektórych z nich daje uczestnikom immunitet, a inne zadania kierują do dogrywki. Nagrodą główną jest prestiżowy tytuł TOP CHEF i 100 tysięcy złotych.
Oto skład jury wiosennej edycji:
Wojciech Modest Amaro – najbardziej uznany polski kucharz na świecie, prowadzona przez niego restauracja „Atelier, Amaro” jako pierwsza w Polsce zdobyła i nadal utrzymuje prestiżową gwiazdkę Michelin. Pionier współczesnej kuchni polskiej i odkrywca zapomnianych smaków natury.
Maciej Nowak – teatrolog, dyrektor artystyczny Teatru Polskiego w Poznaniu i najbardziej znany krytyk kulinarny, autor felietonów „Podróże kulinarne Macieja Nowaka”, które były publikowane w „Gazecie Wyborczej”.
Ewa Wachowicz – jedyna kobieta w męskim gronie jurorów. Napisała siedem cieszących się ogromną popularnością książek kulinarnych, które sprzedały się w liczbie ćwierć miliona egzemplarzy. Producentka programu „Ewa gotuje”, który od ponad 10 lat gości na antenie Polsatu. Właścicielka krakowskiej restauracji „Zalipianki Ewa Wachowicz”.
Robert Sowa – jeden z najbardziej cenionych w Polsce szefów kuchni i restauratorów.W 2016 roku był gospodarzem emitowanego w Polsacie programu kulinarnego „Mój przepis na…”. Jest autorem wielu książek kulinarnych i właścicielem dwóch autorskich restauracji w Warszawie: N31 i Z57.
Siódmą edycję TOP CHEF poprowadzi Grzegorz Łapanowski – kucharz i dziennikarz kulinarny, założyciel Fundacji Szkoła na Widelcu, właściciel Food Lab Studio, organizator Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego.