Popisowa kolacja Tomasz Purola w Blow Up Hall 5050

Wydarzenia

Popisowa kolacja Tomasz Purola w Blow Up Hall 5050

27 lutego 2015

28 lutego chef Tomasz Purol zaprasza do Blow Up Hall 5050 na jedyną w swoim rodzaju kolację degustacyjną.

W przygotowanym specjalnie na ten jeden wieczór 5-daniowym menu przedstawi produkty, które znamy na co dzień, ale w zupełnie nowym, zaskakującym wydaniu. W jadłospisie znajdziemy produkty lokalne, jak szczupak z Jeziora Powidzkiego, polędwica wołowa z Pniew czy gęś kołudzka, podane w towarzystwie przysmaków z różnych zakątków świata. Do każdego dania sommelier przygotował specjalny wybór wina lub whisky.

Kolacja degustacyjna w Blow Up Hall 5050

sobota, 28 lutego, godz. 20:00

Rezerwacja: restaurant@blowuphall5050.com; tel. +48 61 657 99 90; kom. + 48 519 308 299

Cena: 280 zł/osoba

MENU:

przystawka zimna

Filet z gęsi / klementynka / musztardowiec / czarny bez / pumpernikiel

Salentein Chardonnay 2010 Alto Valle de Uco

przystawka gorąca

Małże św. Jakuba / zielony groszek / pomidor / cytryna / kwaśna śmietana

Macon Villages 2011 A.C. Macon Villages

danie rybne

Filet ze szczupaka / krewetka / szparagi / boczniak / jarmuż

Rimapere Sauvignon Blanc 2012 Marlborough 

lub Hazelburn 8 Year Old Single Malt Scotch Whisky

danie mięsne

Polędwica z byka / foie gras / seler naciowy / pomidor koktajlowy / pietruszka

Gran Malbec 2010 D.O. Mendoza lub Lagavulin 1995 Distillers Edition Single Malt Scotch Whisky

deser

Orzech laskowy / burak / beza / ser kozi / pasternak

Kuchnia Tomasza Purola słynie z wyrafinowania i kreatywnej zabawy z formą. Najbardziej pospolity wydawałoby się produkt, chef kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Blow Up Hall 5050 potrafi zamienić w zaskakujące cudeńko – krem, puder, sorbet czy inne kulinarne dzieło. Stosuje przy tym najbardziej zaawansowane techniki przyrządzania potraw, korzystając choćby z pieca ceramicznego opalanego aromatycznymi kawałkami drzew owocowych. Choć jego dania są wyszukane, efektowne i wzbogaciłyby Instagram niejednego poważnego foodies, na kolacjach w Blow Up Hall 5050 zawsze panuje doskonała, przyjazna atmosfera. Chef chętnie dzieli się historią na temat każdego dania, warto więc skorzystać nie tylko z okazji do uczty, ale i zainspirowania się we własnej kulinarnej przygodzie.