Pomerania-Culinary Team – przygotowania do Erfurtu

Newsy

Pomerania-Culinary Team – przygotowania do Erfurtu

24 września 2012

Już po trzeci specjalnie dla Poradnika Restauratora, Krzysztof Szulborski, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz Manager Drużyny Pomerania-Culinary Team of Poland, która weźmie udział w XXV Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie będzie opowiadał o przygotowaniach zespołu do zawodów. Drużyna ta wystartuje w dniu 6 października br. w kategorii Dania Bankietowe Kuchni Regionalnej – ciepłej i zimnej.

  Dobór członków do Pomerania-Culinary Team of Poland

W tym roku w drużynie Pomerania-Culinary Team of Poland trenuje 30 kucharzy. Zespół w połowie składa  się z kucharzy, którzy brali udział w poprzednich edycjach Olimpiady ze względu na ich doświadczenie i oczywiście młode talenty, aby nie popaść w rutynę. Zawsze trzeba mieć pokorę do tego co się robi. Nowym kucharzom zawsze powtarzam: „powoli, ale do celu”.

A o to skład i krótki opis.

Krzysztof Szulborski – Head Chef

Prezes i założyciel Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Mistrz Świata BBQ , Oskar Kulinarny w Kategorii – , Promotor Kuchni Regionalnej ,Olimpijczyk z brązowym Medalem IKA 2008 . Współautor Książki kulinarnej „Grilluj z Mistrzami Świata” Trener wielu ekip kucharskich zajmujących czołowe lokaty na konkursach kulinarnych w kraju i zagranicą Przez lata zawodowej kariery kieruje się mottem  „Cokolwiek zamierzasz zrobić, o czymkolwiek marzysz, zacznij działać. Śmiałość zawiera w sobie geniusz, siłę i magię” Obecnie Szefuje Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.

Tomasz Kunysz – Chef

Pierwsze szlify zdobywał w europejskich restauracjach i hotelach. Od szesnastu lat mieszka i pracuje na powrót w Polsce. Szef kuchni i właściciel Restauracji Gościniec Słupski ,reprezentant polski Mistrzostw Świata BBQ Gronau 2011 obecnie kapitan drużyny – Pomerania Team of Poland na  Olimpiadę kulinarną Erfurt 2012 , uczestnik i sędzia konkursów kulinarnych Pucharu polski z pasji do smaku  i sztuki kulinarnej- założyciel  Atelier Kulinarnego Tomasza Kunysza. Członek ETP ,  Poland i Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pasje – smak, kolor, fotografika, sporty ex, konie

Wojciech Dembowski – Chef

Urodził się po to by gotować po latach mogę stwierdzić ze to moja pasja biorąc udział w licznych konkursach zajmując pierwsze miejsca a czasami przyjmując dyskwalifikacje bo bylem za dobry mogę stwierdzi ze wiem co robię i do czego w życiu chce dojść i tylko dobra praca mogę pokazać kim naprawdę jestem.

Obecnie Szefuje największej Firmie cateringowej w Polsce” Banglob” w Gdyni.

Jego Motto to „ Uczciwością i Pracą Ludzie się bogacą”

Andrzej Ławniczak – Chef

Mistrz Sztuki Kulinarnej   – Kreator Smaku promotor SlowFood – u tradycyjnych dań pomorskich i kaszubskich . Autor zupy bursztynowej znanej w całej Europie. Założyciel  i Sekretarz Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Założyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w której przeprowadza szkolenia kulinarne w temacie z tradycyjnych dań polskich. Jego motto to „ Wszystkie twoje marzenia mogą się spełnić , jeśli będziesz miał odwagę za nimi podążać”

Zbigniew Pyc  – Chef

swoje pierwsze kroki jako kucharz stawiałem w trójmiejskich restauracjach i hotelach. Od dłuższego czasu, poza swoimi stałymi obowiązkami, z ogromną satysfakcją pracuję również jako wychowawca i nauczyciel zawodu, dzięki czemu wielu szefów kuchni i znakomitych kucharzy stawiało swoje pierwsze kroki u “mojego boku”.Współpracuje z początkującymi restauratorami dzieląc się swoim doświadczeniem i wiedzą restauracji hotelowej. Obecnie pracuje w restauracji hotelowej w Hotelu Villa Baltica w Sopocie, od 5 lat jestem tam za-cą szefa kuchni.  Jestst stylistą kulinarnym i współpracuje z agencją fotograficzną dla dużych koncernów spożywczych. Wolne chwile lubię spędzać np. przy dobrym polskim filmie.

Mariusz Gachewicz – Chef

Szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, uczestnik wielu prestiżowych konkursów kulinarnych . Pasjonat kuchni od wielu lat, perfekcjonista . Miłośnik kuchni włoskiej, gdzie na Sycylii poznawał  i zagłębiał się w tajniki tej kuchni. Jako hobby wybrał Carving przy którym się wyciszył, zdobywając w Polsce jak i za granicą znaczące nagrody. Obecnie szef kuchni na Zamku w Gniewie , gdzie wnika w Zamkowe receptury dobrego jadła.

Dariusz Danielewicz – Chef

Mistrz Kuchni Polskiej o specjalności  ryby i dzikie ptactwo Pasjonuje się kuchnią Slowfood-ową startując w wielu konkursach kulinarnych i odnosząc wiele sukcesów.

Obecnie prowadzi  firmę cateringową DADI.

Tomasz Milewski – Chef

 Laureat wielu prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce i zagranicą.

Zdobywca dwóch brązowych medali na Kulinarnych Mistrzostwach Świata w Luxemburgu, oraz brązowy medalista Olimpiady Kulinarnej w Erfurcie w 2008.

Na co dzień  ambitny i dążący do celu Szef Kuchni, który tlen potrzebny do życia znajduje tylko w miejscach z których wydobywa się wspaniały zapach, na talerzach tworzy się prawdziwe artystyczne dzieła, a smak przenosi wszystkich do zupełnie innej rzeczywistości niż ta w której jesteśmy na co dzień. Obecnie Szefuje w Kuchni Mechelinki

Przemysław Tworkowski – Chef

Kuchmistrz na Promie Stiena Line, Uczestnik i brązowy Medalista Pucharu Świata w Luxemburgu oraz brązowy medalista ostatniej Olimpiady IKA 2008 , Brązowy medalista Pucharu Polski . Pasjonat kuchni polskiej i pomorskiej. Jego Motto „ Kucharz to nie robotnik to Artysta”

Łukasz Cegłowski –  Chef

Pasjonat gotowania, fotografii i wędkarstwa. Kilkanaście lat w zawodzie, zdobywał doświadczenie w renomowanych restauracjach w Anglii, Włoszech i Francji również w Instytucie Paula Bocusa w Lyonie. Członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich oraz   Euro-Toques Polska.

Obecnie pracuje  jako  Szef Kuchni w Hotelu Villa Baltica w Sopocie.

 Krzysztof Gradzewicz – Chef

Pochodzi  z Olsztyna. Swoją przygodę i jednocześnie pasję jaką jest gotowanie rozpoczął  w Olsztyńskim Gastronomiku, następnie szlify zdobywałem pod okiem wielu doświadczonych kucharzy. Pracował przy przetwórstwie mięsa, szefował w wielu polskich restauracjach i firmach cateringowych Obecnie swoje umiejętności przekazuje młodym adeptom sztuki kulinarnej  w restauracji Columb w Ostródzie. Wiedzę kulinarną i doświadczenie pogłębia  będąc członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.

Krzysztof Wierzba – Chef

Szef Kuchni , doradca kulinarny z 25 letnim stażem w pracy w kuchniach restauracyjnych i hotelowych. Od kilkunastu lat członek Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Pomysłodawca i założyciel Polskiej Grupy Carvingowej – Carving Team Polska.

Miłośnik zdrowej kuchni bazującej na naturalnych produktach. Organizator wielu imprez kulinarnych w Polsce jak i za granicą.

Michał Doroszkiewicz – Pastry Chef

Zawodowy Cukiernik, Praktyki zdobywał w najbardziej renomowanych pracowniach  Cukierniczych na Świecie tj. Cukiernia W. Kadulski , Ośrodek dla Cukierników Professional, Gilpin Lodge Hotel UK – Pastry Chef, the Atlantic Hotel -Ocean Restaurant one * Michelin – Jersey UK – Head Pastry Chef,  Zeeland Sp.zoo  Business Development Technologist, Szkolenia cukiernicze – Włochy, Francja,   

Niemcy, członek jury konkursów cukierniczych w Polsce, Mistrz Polski Uczniów w zawodzie Ciastkarz – Cukiernik – 2000, Mistrz Polski Młodych Cukieników – 2001, Mistrz Świata Młodych Cukierników – 2002, 2003, 2009, Olimpiada Kulinarna IKA  2008- Erfurt – brązowy medal, Wielokrotny Trener Narodowej reprezentacji Polski  Pucharze Świata Cukierników – Lyon.

Mariusz Pieterwas – Chef

Szef Kuchni restauracji Metamorfoza z Gdańska . Specjalizuje się w nowoczesnych technikach kulinarnych , pasjonuje się kuchnią molekularną  i suis – vide

Jest z Członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Polskich   

Wiesław Szymczak – Chef

Miłośnik BBQ , Autor i Wynalazca urządzenia do jednoczesnego grillowania i wędzenia  mięs i ryb

Uczestnik wielu konkursów BBQ min w Belgii i Niemczech jak również organizator konkursów Kulinarnych  Uwielbia naturę i zdrowe środowisko  jego mottem jest -„ Jesteś tym co jesz”

Marcin Szukaj  – Chef

Szef Kuchni i Właściciel restauracji „Kuchnia” w Bydgoszczy, wielokrotny uczestnik konkursów kulinarnych w Polsce i za granicą Do największych sukcesów zalicza Brązowy medal na Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2008. Pasjonat zdrowego jedzenia podanego w ekskluzywny sposób. Fascynuje się nowoczesnymi trendami Kuchni Światowej Jest członkiem Stowarzyszenia Kucharzy Kujaw i Pomorza    

Mikołaj Sobczak – Assistant  Menager

Ukończyłem Wyższą Szkołę Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku. Pracuję w Pomorskiej Akademii Kulinarnej z najlepszymi mistrzami kulinarnymi jako Szef Marketingu , zajmuję się tam marketingiem i reklamą Stowarzyszenia Kucharzy Polskich . Interesuję się turystyką, historią i polityką.