15 czerwca w Parku Miejskim w Wejherowie odbędzie się piknik ,,Pomaganie przez gotowanie”. Celem wydarzenia jest zebranie funduszy, karmy oraz artykułów pierwszej potrzeby dla podopiecznych OTOZ Animals Ciapkowo, OTOZ Animals Dąbrówka i OTOZ Animals w Bojanie. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Pierwsza edycja wydarzenia odbyła się 9 września 2023 r. w Bolszewie na parkingu przed restauracją KonCi by Sebastian Cichy. Na stanowiskach gastronomicznych gotowali znani szefowie kuchni z całej Polski m.in.: Andrzej Polan, Bartłomiej Witkowski, Artur Lenczewski, Michał Soliwoda, Paweł Stawicki, Jakub Łysk, Mateusz Cheda, Jakub Kozakiewcz, Sebastian Raulin i wielu innych.
Wydarzenie zostało objęte Patronatem wójta gminy Wejherowo – Przemysława Kiedrowskiego, a wsparcia udzieliło wiele firm i instytucji.
– Odwiedzający nas goście mogli degustować kuchni z różnych stron świata za datek w formie cegiełki do puszki, bądź przyniesienie darów rzeczowych. Aby nasze działania na rzecz bezdomnych zwierząt mogły dotrzeć do jak największej grupy osób, w tym roku event odbędzie się w Wejherowskim Parku Miejskim. Zwieńczeniem pikniku będzie charytatywna kolacja w Ekofabryce dla 150 osób połączona z licytacjami, z których dochód trafi do podopiecznych schronisk w Ciapkowie, Dąbówce oraz Przytuliska w Bojanie – mówi Sebastian Cichy z restauracji KonCi by Sebastian Cichy.
Wszystkich zainteresowanych wsparciem akcji prosimy o kontakt pod nr tel.: 505 15 24 85 lub email: cichysebastian7@gmail.com.