Polska drużyna w Coupe du Monde de la Pâtisserie!

Wydarzenia

Polska drużyna w Coupe du Monde de la Pâtisserie!

09 marca 2018

Agencja Smarten PR na czele z Jackiem Krawczykiem została oficjalnym przedstawicielem Coupe du Monde de la Pâtisserie w Polsce. W skład drużyny wchodzą cukiernicy z długoletnim stażem i ogromnym doświadczeniem zawodowym jak Michał Doroszkiewicz, Marek Moskwa i Jarek Nowakowski (President).

Jestem dumny, iż strona francuska zaufała mojej firmie i powierzyła nam kolejną markę jednego z najważniejszych konkursów cukierniczych na świecie jaką jest Coupe du Monde de la Pâtisserie – powiedział Jacek Krawczyk, szef agencji Smarten PR i dodał – Przed nami ogromne wyzwanie i praca, ale udało nam się skompletować mocny zespół, który powalczy na europejskich finałach w Turynie.

Coupe du Monde de la Pâtisserie ten wspaniały międzynarodowy konkurs cukierniczy został założony w Lyonie w 1989 roku przez wielkiego mistrza cukiernictwa Gabriela Paillassona.

Po debiucie w Paryżu w 2012 roku i dwóch edycjach w Genewie, Turyn jest kolejnym wybranym miastem w kontynentalnej rundzie selekcyjnej, która odbędzie się 10 czerwca 2018 roku przy okazji Gourmet Expoforum, w centrum wystawowym Oval Lingotto.

W europejskich finałach w Turynie mocny, polski zespół zaprezentuje swoje niezwykłe umiejętności cukiernicze. Panowie bardzo ambitnie podchodzą do konkursu, w którym uczestnictwo jest spełnieniem marzeń niejednego cukiernika. Trzymamy mocno kciuki za nasz zespół, który bez wątpienia pokarze wspaniałe, kreatywne oblicze i zawalczy o bycie w pierwszej trójce. Tymczasem trwają prace nad ustaleniem receptur a już niebawem rozpoczną się treningi.  

Dzięki wielkiej uprzejmości Pani Małgorzaty Michalskiej, która udostępniła Ashanti – Szkołę Kulinarną naszemu polskiemu zespołowi, Panowie będą mieli doskonałe i komfortowe warunki do przygotowania się do startu w Turynie. Należy podkreślić, iż Ashanti jest jedną z najbardziej profesjonalnych szkół kulinarnych w naszym kraju www.ashanti.pl

W Coupe du Monde de la Pâtisserie w Turynie rywalizować będzie 8 drużyn w godzinach od 10 do 17. Kolejność, w której kraje będą konkurować, została oficjalnie wyłoniona poprzez losowanie:

1. Belgia                                 5. Polska                                

2. Turcja                                 6. Szwajcaria

3. Szwecja                              7. Bułgaria

4. Rosja                                  8. Izrael

Ponieważ Włochy wygrały Coupe du Monde de la Pâtisserie w 2015 roku z zespołem szefów kuchni Fabrizio Donatone, Emanuele Forcone i Francesco Boccia, kraj ten ma już kwalifikacje do wzięcia udziału w wielkim finale w 2019 roku w Lyonie i jest częścią TOP 5.

Każda z 8 drużyn będzie miała 5 godzin na stworzenie mrożonego deseru owocowego i 10 deserów na platerze, każdy zrobiony przez jednego z dwóch kandydatów zespołu. Ponadto drużyny będą musiały wykonać jedną rzeźbę z cukru i jedną z czekolady. Pod koniec każdej sesji międzynarodowe jury zasmakuje w kreacjach, by móc wybrać zwycięzcę europejskiego pucharu cukierniczego oraz dwa pozostałe kraje, które wezmą udział w Wielkim Finale w Lyonie.

W finale w 2019 roku wezmą udział 22 kraje: z każdej kontynentalnej selekcji zostaną wyłonione 3 kraje plus 5 najlepszych (TOP 5) jak Włochy, Japonia, USA, Korea Południowa, Wielka Brytania oraz 5 krajów spośród pozostałych uczestników otrzyma od jurorów “dziką kartę”. Te “dzikie karty” ustanowione przez Gabriela Paillassona przypisuje się krajom, które zasługują na to najbardziej, dzięki ich osiągnięciom w konkursie.

“Grande finale” Coupe du Monde de la Pâtisserie odbywa się co dwa lata w Lyonie podczas Międzynarodowych Targów Sirha.

Ten prestiżowy konkurs stał się głównym wydarzeniem cukierniczym na świecie. Konfrontuje zespoły z całego globu, złożone z eksperta od czekolady, cukiernika i specjalisty od lodów. Na oczach jury i szerokiej publiczności wszystkie zespoły prezentują swoje umiejętności, talenty oraz kreatywność.

Kolejny finał Coupe du Monde de la Pâtisserie odbędzie się 27 i 28 stycznia 2019 r. i będzie świetną okazją do celebrowania 30 rocznicy powstania konkursu.