Polska biała kiełbasa z miodem i piwem

Polska biała kiełbasa z miodem i piwem

14 marca 2012

POLSKA BIAŁA KIEŁBASA Z MIODEM I PIWEM

 

Robert Sowa, ekspert kulinarny

SKŁADNIKI: (DLA 4 OSÓB)

4 x 150 g białej kiełbasy

3 łyżki oleju rzepakowego

3 pokrojone w piórka słodkie cebule

2 gałązki rozmarynu

1 łyżka miodu wielokwiatowego

500 ml piwa Żubr ciemnozłoty

Sól morska, grubo mielony czarny pieprz, kminek, słodka czerwona papryka, liść laurowy, majeranek Prymat do smaku.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białą kiełbasę ponakłuwać, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlać piwo i całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną białą kiełbasę podawać na ciepło lub na zimno z chlebem staropolskim.