POLSKA BIAŁA KIEŁBASA Z MIODEM I PIWEM
Robert Sowa, ekspert kulinarny
SKŁADNIKI: (DLA 4 OSÓB)
4 x 150 g białej kiełbasy
3 łyżki oleju rzepakowego
3 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu wielokwiatowego
500 ml piwa Żubr ciemnozłoty
Sól morska, grubo mielony czarny pieprz, kminek, słodka czerwona papryka, liść laurowy, majeranek Prymat do smaku.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białą kiełbasę ponakłuwać, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlać piwo i całość dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowaną białą kiełbasę podawać na ciepło lub na zimno z chlebem staropolskim.