Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA FOOD w Poznaniu od lat kojarzą się z pożegnaniem lata. W tym roku wydarzenie odbędzie się w samym środku wiosny, w dniach 8-10 maja.
Targi POLAGRA FOOD to od lat zwiastun trendów i kompleksowy przegląd oferty żywności. Co roku przyciągają szerokie grono profesjonalistów z branży spożywczej, ale nie tylko. Możliwość poznania nowości w ofercie polskich producentów oraz wyrobów spożywczych prezentowanych przez zagranicznych wystawców, to nie lada kąsek również dla szefów kuchni i restauratorów.
Ocet z kiwi i inne zaskakujące smaki
Targi POLAGRA FODO co roku odrywają przed zwiedzającymi nowe smaki. Na tegorocznej ekspozycji zaprezentują się między innymi polska branża mleczarska i sektor mięsny, firmy przetwórstwa owocowo-warzywnego oraz produkujące słodycze, herbaty, napoje, przyprawy i produkty spożywcze eko. Warto podkreślić, że oprócz znanych z półek sklepowych produktów w nowych wariantach smakowych na stoiskach wystawców pojawią się licznie nowości. Sery bez laktozy, BIO, bez GMO to trend, który będzie można dostrzec podczas tegorocznej ekspozycji. Nie zabraknie też wyrobów bezglutenowych. Szczególną uwagą warto opatrzyć produkty nagrodzone w tym roku Złotym Medalem MTP – to potwierdzające jakość i innowacyjność wyróżnienie zostało w tym roku przyznane 11 produktom.
Niezwykle ciekawie zapowiada się również wystąpienie zagranicznych producentów żywności. Swoją ofertę przedstawią firmy m.in. z Belgii, Białorusi, Chin, Francji, Hiszpanii, Holandii, Korei, Litwy, Macedonii, Niemiec, Sri Lanki, Szwajcarii, Ukrainy, Węgier czy Włoszech. Smakosze będą mogli poznać asortyment z francuskiej wytwórni pralin i czekolad Domaine de Béquignol. Firma powstała w 1972 roku, a jej początkowy asortyment stanowiły owoce nadziewane likierem. Obecnie firma specjalizuje się w produkcji wykwintnych czekoladek. Ciekawostkę na targi przywiezie także włoski producent, a będzie to ocet balsamiczny, wyprodukowany z włoskich kiwi z Regionu Lacjum. Do tego chińskie alkohole, aromatyczne herbaty również z Chin oraz z Sri Lanki i wiele innych wyjątkowych produktów.
Maksimum wiedzy o rynku
Nowością podczas tegorocznych targów będzie otwarta strefa szkoleniowa zlokalizowana w jednym z pawilonów. Na scenie pojawią się branżowi eksperci, którzy poruszą szereg tematów dedykowanych zarówno producentom żywności, jak i jej dystrybutorom, dotyczących m.in. optymalizacji produkcji, wymogów związanych ze znakowaniem produktów, praktyk zakupowych współczesnych nabywców czy budowania silnych marek własnych. Dodatkowo, w specjalnej strefie, odbędzie się także spotkanie z belgijskimi producentami mięsa wieprzowego i wołowego. Organizatorem misji, przy udziale Flanders Investment & Trade, jest VLAM vzw Belgian Meat Office – instytucja zrzeszająca firmy i promująca belgijskie mięso. Do rozmów zapraszani są polscy przetwórcy mięsa, zakłady mięsne, producenci dań gotowych, firmy pośredniczące w zakupie i sprzedaży mięsa w Polsce.
Szczegółowy program szkoleń i wykładów dostępny jest na stronie targów Polagra Food w zakładce Wydarzenia specjalne.
Czas więc na zmianę przyzwyczajeń, bo kolejna POLAGRA FOOD już za kilka tygodni
(8-10.05.2018). To będą trzy dni intensywnych spotkań biznesowych, a do tego liczne szkolenia oraz wykłady o tematyce branżowej.
Więcej informacji: www.polagra-food.pl.