Składniki:
1 puszka krojonych pomidorów w puszce Valfrutta
300 g mąki do ciasta na pizzę
1 opakowanie suchych drożdży
200 ml ciepłej wody
1 duża kulka sera typu mozzarella
100 rukoli
oliwa z oliwek Olitalia
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Wymieszać w misce mąkę, dodać drożdże i cztery łyżki stołowe oliwy. Dolać wodę i zagnieść ciasto na miękką i elastyczną masę. Można użyć do tego miksera. Przykryć miskę ściereczką z materiału i odłożyć na godzinę, aby drożdże mogły urosnąć.
Posypać blat mąką, aby ciasto się do niego nie kleiło. Rozłożyć ciasto na blacie i rozwałkować do grubości 0,5 cm.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować olejem. Rozłożyć ciasto na blasze i rozsmarować na nim równomiernie pomidory krojone. Na wierzchu ułożyć pokrojony w cienkie plasterki ser. Doprawić całość solą i pieprzem oraz skropić oliwą z oliwek. Piec w wysokiej temperaturze przez około 10 minut.
Jeżeli spód pizzy jest zarumieniony, wyjąć z piekarnika. Udekorować pizzę rukolą.