Rekordowa liczba 11 zespołów z całego kraju przystąpiła do rywalizacji w ramach IV Mistrzostw Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra 2018. Na gości i sympatyków smacznej kuchni w Hotelu Atut**** w Licheniu czekały popisy kulinarne na najwyższym poziomie oraz wykwintne dania z jesiotrem i kawiorem w rolach głównych. W tym roku nagroda główna powędrowała do Hotelu Restauracji Piano Lublin w składzie Piotr Huszcz oraz Radosław Kosiorek. Przystawka i danie główne w ich wykonaniu najbardziej zachwyciły jurorów.
Organizatorzy wyselekcjonowali aż 12 dwuosobowych zespołów spośród 24 zgłoszeń z całego kraju. W konkursie swoje umiejętności zaprezentowali wybitni reprezentanci hoteli oraz restauracji, którzy mieli półtorej godziny na przygotowanie przystawki oraz dania z jesiotrem i kawiorem. W całodniowej rywalizacji wzięli udział: Air Port Hotel Okęcie Warszawa, Hampton by Hilton Lublin, Fabryka Wełny Pabianice, Hotel Grand Lubicz Uzdrowisko Ustka, Hotel Restauracja Piano Lublin, Hotel Słoneczny Młyn Bydgoszcz, Restauracja „Pod Jesiotrem” Zdziersk koło Łabiszyna, „Dworzysko” Szczawno – Zdrój, 1911 Cafe & Restaurant Sopot, Restauracja Roda Tokary, Restauracja Gubałówka Kościelisko oraz Smaczna Dieta Gorzów Wielkopolski.
Już na etapie samych zgłoszeń mieliśmy bardzo twardy orzech do zgryzienia. Dlatego zdecydowaliśmy się rozszerzyć grono zakwalifikowanych zespołów i zaprosić do Hotelu Atut aż 12 drużyn. W porównaniu do ubiegłorocznej decyzji, wprowadziliśmy subtelną zmianę. Uczestnicy zamiast deseru, musieli przygotować pyszną przystawkę. Jesiotr dla każdego kucharza stanowi prawdziwe wyzwanie, dlatego poziom konkursu był bardzo wysoki – powiedział Adam Dmyterko, członek jury i szef kuchni restauracji Pergola w Kołobrzegu.
Jury, w skład którego weszli m.in. Jarzy Pasikowski, Tomasz Jakubiak i Adam Dmyterko, doceniło potrawę zaserwowaną przez reprezentantów Hotelu Restauracji Piano Lublin (przystawka: mus z jesiotra z ciastem filo, olejem estragonowym, kawiorem, remoulade z rzepaku, kolendra, szczaw; danie główne: jesiotr z patelni, ziołowa kruszonka, kolendrowy sernik z koziego sera z glazurowanym burakiem, sosem maślanym, selerem, ziemniakami i chrzanem. Na drugiej pozycji uplasowali się Tomasz Woźniak i Daniel Paś – Hotel Fabryka Wełny Pabianice (przystawka: wędzony jesiotr, kawior, rukiew wodna i rzodkiewka; danie główne: jesiotr, pęczak, puree por-cebula, brukiew z sosem nantua), a na trzeciej Łukasz Jędrzejewski oraz Krzysztof Topór-Jasica z Restauracji Gubałówka w Kościelisku (przystawka: jesiotr wędzony, kawior z jesiotra, foie gras, zielony ogórek, figa oraz found chef skorupiaki; danie główne: polędwica z jesiotra, puree z groszku, kaszanka, boczniak królewski oraz found chef skorupiaki).
Okolice Konina są znane z największych hodowli jesiotra w Polsce. Celem organizatorów mistrzostw jest ekspozycja pozytywnych skojarzeń związanych z królewską rybą, która ze względu na brak ości oraz wartości odżywcze w przeszłości królowała na dworskich stołach.
Jesiotr to bardzo wymagająca ryba, którą trzeba w umiejętny sposób przygotować. Można go łatwo zepsuć, wymaga odpowiedniej obróbki kulinarnej. To bardzo szlachetna ryba, której wartości odżywcze staramy się przybliżać poprzez organizację mistrzostw – dodał Jerzy Pasikowski, przewodniczący jury. Gościem specjalnym wydarzenia była najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni Ewa Wachowicz. – Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ degustacja zaserwowanych dań była prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Jesiotr to ryba, która zdecydowanie zasługuje na szczególne uznanie, a kucharze, którzy podjęli wyzwanie, to prawdziwa kulinarna elita. Wyłonienie zwycięzców nie było wcale łatwe – dodała Ewa Wachowicz, będąca przewodniczącą jury VIP, które także wyróżniło Hotel Restauracji Piano Lublin.
Podczas Weekendu Kulinarnego w Hotelu Atut**** nie zabrakło dodatkowych atrakcji dla przybyłych gości i uczestników. Wydarzenie wpisuje się w Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” 2014-2020, który rozwija polskie rybactwo. Mistrza kraju w potrawach i kawiorze z jesiotra wyłoniono podczas uroczystej, wieczornej gali. Impreza po raz pierwszy otrzymała nominację do Kulinarnego Pucharu Polski.
Poradnik Restauratora Był patronem medialnym tego wydarzenia.