Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami

Wydarzenia

Ostatnia prosta przed wielkimi emocjami

04 czerwca 2018

10-12 czerwca serce Piemontu, Turyn, zamieni się w wielką, gastronomiczną stolicę Europy –  Coupe du Monde de la Patisserie i Bocuse d’Or.

Już 10 czerwca nasz cukierniczy team – Michał Doroszkiewicz i Marek Moskwa wystąpią pośród pozostałych 7 europejskich drużyn. W ciągu zaledwie 5h przygotują mrożony deser owocowy, 10 deserów na platerze, rzeźbę z czekolady oraz karmelu. Motywem przewodnim jest „Mały książę”.

Drugą polską drużyną, która zawalczy w Turynie, tym razem o spełnienie się w zawodzie kucharza jest reprezentacja Bocuse d’Or Poland czyli Dawid Szkudlarek i Maciej Pisarek. Już 11 czerwca, zaraz po zmaganiach cukierników, wszystkie oczy skierowane będą na kulinarną scenę i 20 zespołów podczas finałów Bocuse d’Or Europe 2018.

Od wielu miesięcy nasz duet kucharski wspomagany był w intensywnych przygotowaniach przez trenerów: Adama Chrząstowskiego, przewodniczącego Akademii Bocuse d’Or Poland, Pawła Oszczyka oraz Łukasza Konika. Efektem ich ciężkiej pracy będą dwa wyjątkowe dania w oparciu o piemonckie produkty jak ser Castelmagno i młoda wołowina rasy Fassona Piemontese. Znając kuchnię Dawida można być pewnym, że w swoich kreacjach w Turynie nie zapomni o polskich, lokalnych produktach, które bez wątpienia podkreślą smak jego konkursowych potraw. Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów jest w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który zostanie wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem.

– Patrząc na obie drużyny zarówno cukierników jak i kucharzy, wiedząc co przygotują podczas obu konkursów w Turynie, jestem przekonany, że będą to Himalaje smaków, których szczyt wyniesie ich do wymarzonego celu. To ambitni młodzi ludzie z wielkimi pragnieniami i apetytem na zwycięstwo, dlatego optymistycznie patrzę w najbliższą przyszłość – powiedział Jacek Krawczyk, prezes zarządu Bocuse d’Or Poland i Coupe du Monde de la Patisserie Poland oraz dodał – Przy tej okazji chciałem bardzo podziękować wszystkim osobom, które wspierały obie drużyny w przygotowaniach, a w szczególności szefowi Adamowi Chrząstowskiemu, za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas. Jego wiedza i doświadczenie są nieocenione. Pawłowi Oszczykowi za treningi oraz Łukaszowi Konikowi za koordynację przygotowań wyjazdu do Turynu.