Ósma edycja konkursu kulinarnego Czas na rybę! za nami

Aktualności

Ósma edycja konkursu kulinarnego Czas na rybę! za nami

4 października sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę. Pierwsze miejsce zdobyły Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania z restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Natomiast 3 października rywalizowali uczniowie. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

3 października o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczyło sześć dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski.  Potrawy były oceniane pod kątem degustacyjnym i technicznym. 

Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Kurt Scheller, Marcin Soból, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba.

Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni: Krzysztof Klimaszewski i Jarek Uściński.

Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z karpia opolskiego – danie główne. Jeśli używali produktów tłuszczowych – zapewniała jest firma BUNGE. Potrawy serwowane były na porcelanie z firmy Lubiana. Uczestnicy w ciągu 60 minut musieli przygotować osiem porcji. Do dyspozycji mieli wyposażone stanowisko m.in. w piec konwekcyjno-parowy firmy UNOX oraz  lodówkę i szokówkę z firmy RM Gastro. 

Na podium stanęli:

I MIEJSCE

Oliwia Wegner i Nikodem Budnik – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie

Rolada z karpia/Sos berneński/Dynia/Imbir/Limonka/ Ciasto cygaretkowe/Warzywa sous-vide/Oliwa miętowa

II MIEJSCE

Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk  (laureatki ubiegłorocznego konkursu) – Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim

Polędwica z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym 

III MIEJSCE

Amelia Słanek i Anna Wysocka – Zespół Szkół nr 7 w Tychach 

Filet z karpia konfitowany w maśle palonym/ Emulsja z koperku/ Purée z pieczonego pasternaku/ Sos Rieslingow

Julia Kudlińska i Miłosz Nowak – Zespół Szkół w Sierakowie

Karp w ziołowej glazurze z emulsją chrzanową na purre z buraka

Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska –  Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu

Karp w nori na zielonym puree w sosie cytrynowo- imbirowym z karmelizowanymi warzywami

Tomasz Bigda i Hlib Fedorov – Zespół Szkół  Gastronomicznych nr 1 w Krakowie

Rolada z karpia z cytrusami, sos limonkowo-szafranowy, śliwka suska sechlońska

 

CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW 

4 października sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę. Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów:  Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Robert Sowa, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński (przewodniczący jury), Wolfgang P. Menge.

Pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie:  Marcin Bielec, Marcin Przybysz, Paweł Stawicki.

Podczas uroczystej gali, przygotowanej pod kątem kulinarnym przez Matuesza Kwietnia w imieniu partnera strategicznego Konkursu – firmy Bidfood, nastąpiło wręczenie nagród!

Wyniki Konkursu:

I MIEJSCE

Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania

zwane popularnie jako  Księżniczki Gastronomii

Kuźnia Smaków w Złotym Stoku

Karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia

II MIEJSCE

Paweł Ferenc i Sylwia Defińska 

Domolo w Dąbrowie Górniczej

Karp/Pieczony por/Gołąbek z żyta/Mus grzybowo-karpiowy/Redukcja z buraka

III MIEJSCE

Bartosz Rosa i Jacek Woźny 

The Time z Poznania

Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną

Kamil Tomczak i Jakub Warszewski

Karp Miso, Kiszona Kapusta, Galaretka Waniliowo-Migdałowa, Tarta Z Groszkiem I Wasabi, Migdałowa Espuma, Bulion Z Vadouvan

Belle Epoque w Kaliszu

Krzysztof Wlazło i Kamil Marques

Karp a la Escabeche / Migdał / Ziemniak / Kalarepa / Cebula / Soliród / Mandarynka / Bisque z Karpia

Winogrono, Grodzisk Mazowiecki

Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski

Karp Opolski z rakami / topinambur / kurki / kapary dzikiego czosnku

arte w Hotelu Blow up Hall  w Poznaniu

 

FORUM SMACZNA PRZEMIANA KARPIA 

W niedzielę (5.10.2025 r.) zorganizowano kolejne karpiowe wydarzenie – forum “Smaczna przemiana karpia”, podczas którego można było dowiedzieć się wiele o hodowli tej ryby, jej historii w Polsce  i na świecie oraz skosztować wyszukanych karpiowych potraw z rąk znakomitych szefów kuchni! 

Robert Sowa z Wojtkiem Harapkiewiczem  przygotowali karpia w azjatyckim stylu. 

Kurt Scheller z Jarkiem Uścińskim przeprowadzili degustację karpia w sosie piernikowym. 

Natomiast Marcin Przybysz – bigosek karpiowy. 

Goście Forum mogli wysłuchać prelekcji profesora Jarosława Dumanowskiego oraz dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Interesującym zakończeniem karpiowego weekendu była debata dotycząca karpia w gastronomii pomiędzy przedstawicielami gastronomii (Marcin Przybysz), przetwórstwa (Andrzej Kalita), producenta i promotora ryb (Jakuba Roszuka), historyka (prof. Jarosława Dumanowskiego). Debata  moderowana  była  przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego – współorganizatora konkursu. 

Konkurs oraz wydarzenia towarzyszące został dofinansowany ze środków  unijnych z programu Fundusze Europejskie dla rybactwa na lata 2021-2027.

źródło: biuro prasowe Czas na Rybę!

Fot.: Czas na rybę Szefowie – Edward Trzeciakiewicz

Fot. :  Czas na rybę Junior – Dawid Kołpak, Grupa Rybacka Opolszczyzna

Fot. Forum – Edward Trzeciakiewicz, Aleksandra Czerkawska

oprac. H.Handkowska