4 października sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę. Pierwsze miejsce zdobyły Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania z restauracji Kuźnia Smaków w Złotym Stoku. Natomiast 3 października rywalizowali uczniowie. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
3 października o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia opolskiego walczyło sześć dwuosobowych drużyn złożonych z uczniów szkół gastronomicznych z całej Polski. Potrawy były oceniane pod kątem degustacyjnym i technicznym.
Smak i estetykę potrawy oceniali jurorzy: Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Kurt Scheller, Marcin Soból, Jarek Walczyk, Krzysztof Wierzba.
Zastosowane procesy technologiczne oraz pracę młodych kucharzy oceniali natomiast jurorzy techniczni: Krzysztof Klimaszewski i Jarek Uściński.
Uczestnicy mieli za zadanie przygotować potrawę z karpia opolskiego – danie główne. Jeśli używali produktów tłuszczowych – zapewniała jest firma BUNGE. Potrawy serwowane były na porcelanie z firmy Lubiana. Uczestnicy w ciągu 60 minut musieli przygotować osiem porcji. Do dyspozycji mieli wyposażone stanowisko m.in. w piec konwekcyjno-parowy firmy UNOX oraz lodówkę i szokówkę z firmy RM Gastro.
Na podium stanęli:
I MIEJSCE
Oliwia Wegner i Nikodem Budnik – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie
Rolada z karpia/Sos berneński/Dynia/Imbir/Limonka/ Ciasto cygaretkowe/Warzywa sous-vide/Oliwa miętowa
II MIEJSCE
Natalia Kozider i Magdalena Grzegorczyk (laureatki ubiegłorocznego konkursu) – Technikum nr 2 im. Komisji Edukacji Narodowej w Wodzisławiu Śląskim
Polędwica z karpia w liściach z kapusty pekińskiej z kremem borowikowym, uszkami i sosem szafranowym
III MIEJSCE
Amelia Słanek i Anna Wysocka – Zespół Szkół nr 7 w Tychach
Filet z karpia konfitowany w maśle palonym/ Emulsja z koperku/ Purée z pieczonego pasternaku/ Sos Rieslingow
Julia Kudlińska i Miłosz Nowak – Zespół Szkół w Sierakowie
Karp w ziołowej glazurze z emulsją chrzanową na purre z buraka
Paulina Karmelita i Julia Ruszkowska – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Powierciu
Karp w nori na zielonym puree w sosie cytrynowo- imbirowym z karmelizowanymi warzywami
Tomasz Bigda i Hlib Fedorov – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie
Rolada z karpia z cytrusami, sos limonkowo-szafranowy, śliwka suska sechlońska
CZAS NA RYBĘ! DLA PROFESJONALISTÓW
4 października sześć dwuosobowych drużyn walczyło pod okiem znakomitych jurorów o najlepszą karpiową potrawę. Potrawy były ocenione pod katem degustacyjnym przez jurorów: Jean Bos, Krzysztof Gawlik, Wojciech Harapkiewicz, Iwona Niemczewska, Kurt Scheller, Robert Sowa, Krzysztof Szulborski, Jarosław Uściński (przewodniczący jury), Wolfgang P. Menge.
Pod kątem technicznym, przez jurorów w składzie: Marcin Bielec, Marcin Przybysz, Paweł Stawicki.
Podczas uroczystej gali, przygotowanej pod kątem kulinarnym przez Matuesza Kwietnia w imieniu partnera strategicznego Konkursu – firmy Bidfood, nastąpiło wręczenie nagród!
Wyniki Konkursu:
I MIEJSCE
Aleksandra Mosiewicz i Olimpia Kania
zwane popularnie jako Księżniczki Gastronomii
Kuźnia Smaków w Złotym Stoku
Karp duszony w sosie maślanym / karp pieczony z morelą i pistacjami / smażony krokiet z karpia
II MIEJSCE
Paweł Ferenc i Sylwia Defińska
Domolo w Dąbrowie Górniczej
Karp/Pieczony por/Gołąbek z żyta/Mus grzybowo-karpiowy/Redukcja z buraka
III MIEJSCE
Bartosz Rosa i Jacek Woźny
The Time z Poznania
Karp smażony z chutneyem jabłkowym, boczniakiem, sosem karpiowo-pieczarkowym i tartaletką warzywną
Kamil Tomczak i Jakub Warszewski
Karp Miso, Kiszona Kapusta, Galaretka Waniliowo-Migdałowa, Tarta Z Groszkiem I Wasabi, Migdałowa Espuma, Bulion Z Vadouvan
Belle Epoque w Kaliszu
Krzysztof Wlazło i Kamil Marques
Karp a la Escabeche / Migdał / Ziemniak / Kalarepa / Cebula / Soliród / Mandarynka / Bisque z Karpia
Winogrono, Grodzisk Mazowiecki
Dariusz Chojnacki i Konrad Tomaszewski
Karp Opolski z rakami / topinambur / kurki / kapary dzikiego czosnku
arte w Hotelu Blow up Hall w Poznaniu
FORUM SMACZNA PRZEMIANA KARPIA
W niedzielę (5.10.2025 r.) zorganizowano kolejne karpiowe wydarzenie – forum “Smaczna przemiana karpia”, podczas którego można było dowiedzieć się wiele o hodowli tej ryby, jej historii w Polsce i na świecie oraz skosztować wyszukanych karpiowych potraw z rąk znakomitych szefów kuchni!
Robert Sowa z Wojtkiem Harapkiewiczem przygotowali karpia w azjatyckim stylu.
Kurt Scheller z Jarkiem Uścińskim przeprowadzili degustację karpia w sosie piernikowym.
Natomiast Marcin Przybysz – bigosek karpiowy.
Goście Forum mogli wysłuchać prelekcji profesora Jarosława Dumanowskiego oraz dr Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek. Interesującym zakończeniem karpiowego weekendu była debata dotycząca karpia w gastronomii pomiędzy przedstawicielami gastronomii (Marcin Przybysz), przetwórstwa (Andrzej Kalita), producenta i promotora ryb (Jakuba Roszuka), historyka (prof. Jarosława Dumanowskiego). Debata moderowana była przez szefa kuchni Kamila Klekowskiego – współorganizatora konkursu.
Konkurs oraz wydarzenia towarzyszące został dofinansowany ze środków unijnych z programu Fundusze Europejskie dla rybactwa na lata 2021-2027.
źródło: biuro prasowe Czas na Rybę!
Fot.: Czas na rybę Szefowie – Edward Trzeciakiewicz
Fot. : Czas na rybę Junior – Dawid Kołpak, Grupa Rybacka Opolszczyzna
Fot. Forum – Edward Trzeciakiewicz, Aleksandra Czerkawska
oprac. H.Handkowska