Zwycięzcą Gali Finałowej Monin Cup Junior Poland 2017, która odbyła się 7 grudnia 2017 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, została uczennica z Bielska-Białej Aleksandra Binkowska zdobywając 114 punktów na 135 możliwych. Nagrodą za zajęcie pierwszego miejsca jest wyjazd do jednego z krajów UE i reprezentowanie Polski na konkursie barmańskim dla młodzieży szkolnej, złoty shaker oraz profesjonalny zestaw sprzętu barmańskiego Monin.
Drugie miejsce zdobyła Wiktoria Zacher, również z Bielska-Białej, wygrywając szkolenie barmańskie prowadzone przez Stowarzyszenie Polskich Barmanów oraz srebrny shaker. W wyniku wyjątkowej sytuacji pierwszego ogłoszenia zwycięzców w oparciu o niepełne dane organizatorzy zadecydowali przyznać równolegle miejsce trzecie reprezentantce ze szkoły w Warszawie Zuzannie Mataszek oraz uczestniczce z Gdyni Annie Frąckowiak. Obydwie zawodniczki otrzymały voucher na dwutygodniowe szkolenie w Międzynarodowej Szkole Barmanów i Sommelierów oraz brązowy shaker.
Organizator zapewnił także wyróżnienia dla szkół, których reprezentanci zdobyli 5 pierwszych miejsc. Brand Ambasadorzy MONIN/Vitamix zorganizują całodniowe szkolenia dla wybranych klas o profilu kelnerskim i kucharskim.
Każdy z 28 młodych reprezentantów z 28 szkół średnich z całej Polski, w tym gościnnie uczennica z Austrii, miało za zadanie wykonać 4 identyczne koktajle według własnej wcześniej określonej receptury w kategorii bezalkoholowej Long Drink.
Za ocenę techniczną odpowiadali wyselekcjonowali sędziowie ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów, a za ocenę degustacyjną odpowiednio dobrane Jury składające się z reprezentantów Monin, SCM, SPB, MSBiS oraz Spiegelau. Zawodnicy mogli również zdobyć dodatkowe punkty prawidłowo odgadując smaki syropów MONIN podczas Blind Testu bazując tylko na swoich zmysłach. Łączna ocena techniczna, degustacyjna oraz Blind Test decydowała o zdobytym miejscu w tabeli wyników.
Podczas Gali przeprowadzony został pokaz najświeższych trendów światowych w kategorii napojów wraz z przykładami aplikacji, który poprowadził Raphaël Duron, Monin Beverage Innovation Manager z Francji. Wiedza ta przygotowana została przez zespół profesjonalistów Monin zbierających informacje z rynków na całym świecie jednocześnie identyfikując kluczowe nurty w miksologii. W trakcie przerwy kawowej odbył się również kameralny pokaz Latte Art z wykorzystaniem nowości – Pisaków Latte Art Monin, który przeprowadził Brand Ambasadora Monin – Michał Błasiak.
Wydarzenie to ma na celu kształcenie młodych adeptów sztuki barmańskiej i miksologii oraz kreowanie nowych, ciekawych rozwiązań w kategorii napojów mieszanych bezalkoholowych wśród młodzieży. Nieprzerwanie od 2013 roku firma aktywnie uczestniczy w wspieraniu i edukowaniu młodych talentów barmańskich, którzy stawiają pierwsze kroki w MONIN Cup Junior jako uczniowie, a następnie jako dorośli profesjonaliści starują w międzynarodowych zawodach. W tym roku Ambasada Francji oraz Izba Handlowa Francusko-Polska objęła konkurs Honorowym Patronatem co podnosi rangę wydarzenia.
I miejsce „Morasko” – Aleksandra Binkowska nr 24
• 37,5 ml puree MONIN Yuzu
• 80 ml soku jabłkowego
• Top up: świeży sok z grejpfruta
• Świeży rozmaryn
• Trawa cytrynowa
Metoda: ugniatanie, wstrząsanie i wymieszanie
II miejsce „Ruby Rose”- Wiktoria Zacher nr 14
• 30 ml syropu MONIN Lemongrass
• 35 ml świeżego soku z ciemnych winogron
• 20 ml wody różanej
• ½ limonki
• Top up: woda gazowana
Metoda: budowanie (dodawanie kolejno składników)
III miejsce „White Fire”- Zuzanna Mataszek nr 28
• 30 ml puree MONIN Banana
• 20 ml syropu MONIN Tangerine
• 5 ml syropu MONIN Lavender
• 50 ml soku grejpfrutowego
Metoda: miksowanie w blenderze
III miejsce „Floral Sigh – kwiatowe westchnienie”- Anna Frąckowiak nr 19
• 10 ml syropu MONIN Elder Flower
• 10 ml syropu MONIN Pink Grapefruit
• 10 ml syropu MONIN Spicy Mango
• 15 ml soku z cytryny
• Top up: tonik hibiskus
Metoda: wstrząsanie
IV miejsce „Taste of Summer”- Julita Rudzka nr 22
• 35 ml syropu MONIN Pink Grapefruit
• 15 ml syropu MONIN Peach
• 50 ml soku z mango
• 15 ml soku z limonki
• Top up: sok pomarańczowy
Metoda: wstrząsanie
V miejsce „Rouge Étincelant”- Kornelia Lapczyk nr 4
• 20 ml syropu MONIN Mirabelka
• 20 ml syropu MONIN Melon
• 60 ml soku z granatu
• 10 szt. listków mięty
• Top up: lemoniada marakuja
Metoda: wstrząsanie
Organizator: SCM sp. z o.o.
Patronat honorowy: Ambasada Francji, Francusko-Polska Izba Handlowa CCIFP
Sponsor tytularny: Monin
Patronat merytoryczny: MSBiS, SPB
Patronat medialny: Poradnik Restauratora