Od 1 lipca br. wejdą w życie nowe przepisy UE, które zmienią zasady funkcjonowania restauracji w Polsce. Nowe prawo nakłada na lokale gastronomiczne obowiązek oferowania klientom opakowań alternatywnych, umożliwiających wielokrotny użytek. Przepisy te są częścią dyrektywy SUP (Single Use Plastic), przegłosowanej przez Unię Europejską w maju 2023 r.
Dyrektywa SUP ma na celu ograniczenie zużycia plastiku jednorazowego użytku. Od lipca klienci restauracji będą mogli otrzymać swoje napoje i posiłki w kubkach i pojemnikach przystosowanych do wielokrotnego użytku. Zmiany te są już wprowadzane w niektórych popularnych sieciach fast food, które rozpoczęły proces adaptacji do nowych przepisów.
W kwietniu 2023 roku przyjęto kolejne przepisy ekologiczne, którewprowadzą dodatkowe zakazy od 2030 roku. Obejmują one m.in.: jednorazowe plastikowe opakowania na owoce i warzywa, małe opakowania przypraw w fast foodach (np. ketchup), plastikowe woreczki na zakupy oraz jednorazowe buteleczki na kosmetyki, często używane w hotelach dla gości.
Źródło: wydarzenia.interia.pl