Nowe zasady sprzedaży produktów spożywczych i żywienia w szkołach – projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia

Aktualności

Nowe zasady sprzedaży produktów spożywczych i żywienia w szkołach – projekt rozporządzenia Ministerstwa Zdrowia

Na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia, który precyzuje zasady oraz kategorie produktów dopuszczonych do sprzedaży w szkolnych sklepikach. Dokument zawiera również wytyczne dotyczące żywienia zbiorowego w placówkach oświatowych.

W § 1 projektu rozporządzenia wskazano, jakie grupy środków spożywczych będą mogły być oferowane w sklepikach szkolnych oraz automatach vendingowych.

Wśród dozwolonych produktów znalazły się m.in.: różne rodzaje pieczywa (w tym półcukiernicze i cukiernicze), kanapki, sałatki i surówki, mleko oraz jego przetwory, napoje i produkty roślinne będące odpowiednikami mleka, artykuły zbożowe, warzywa i owoce (także w formie suszonej), orzechy i nasiona – pod warunkiem braku dodatku cukrów, substancji słodzących i soli. Dopuszczono również soki owocowe, warzywne oraz mieszane, a także przeciery, musy i koktajle na bazie mleka lub napojów roślinnych – bez dodatku cukru i soli.

W przypadku napojów zezwolono na sprzedaż tych przygotowywanych na miejscu, pod warunkiem że zawierają maksymalnie 5 g dodanych cukrów na 250 ml gotowego produktu. Dozwolone są również inne napoje, pod warunkiem że nie zawierają dodatku cukrów ani substancji słodzących.

Projekt rozporządzenia wprowadza również zakaz sprzedaży kawy na terenie szkoły. Przepis ten obejmuje wszystkie produkty zawierające kofeinę i dotyczy wszystkich osób, niezależnie od wieku, przebywających w placówkach oświatowych

Szkolne i przedszkolne stołówki

W projekcie rozporządzenia wskazano także zasady dotyczące układania jadłospisów w stołówkach szkolnych i przedszkolnych.

Zwrócono uwagę, że takie produkty jak pieczywo cukiernicze i półcukiernicze, płatki śniadaniowe oraz inne wyroby zbożowe, a także produkty mleczne, napoje roślinne i ich roślinne zamienniki, muszą spełniać określone normy dotyczące zawartości cukrów, tłuszczów i soli.

Nowe przepisy przewidują m.in. obowiązkowe włączanie warzyw i owoców do każdego posiłku, określoną ilość ryb oraz dań z nasion roślin strączkowych w ciągu tygodnia, a także ograniczenie spożycia potraw smażonych.

Zgodnie z wymaganiami jakościowymi, w diecie co najmniej raz w tygodniu podczas obiadu powinny być podawane ryby ze względu na obecność korzystnych dla zdrowia niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Nowością jest obowiązek serwowania co najmniej raz w tygodniu potrawy przygotowanej z nasion roślin strączkowych oraz co najmniej dwóch porcji mięsa w tygodniu. Natomiast planowanie jednego obiadu w tygodniu pozostawiono do decyzji osób odpowiedzialnych za żywienie w danej placówce.

Doprecyzowano również wartość energetyczną obiadu serwowanego w placówce, która powinna wynosić:

20% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, liczonego w ujęciu dekadowym, w przypadku jednodaniowego posiłku typu drugie danie;

30% całkowitego dziennego zapotrzebowania energetycznego, liczonego w ujęciu dekadowym, przy dwudaniowym posiłku.

Dla przedszkoli oraz innych form wychowania przedszkolnego żywienie powinno pokrywać 75 % całodziennego zapotrzebowania energetycznego, również w ujęciu dekadowym, zgodnie z obowiązującymi normami żywienia i średnioważoną normą dla danej grupy wiekowej.

W projekcie przewidziano, że nowe przepisy zaczną obowiązywać od 1 września 2026 roku.

źródło: Serwis Samorządowy PAP
oprac.: K. Walkowiak