Nowe menu restauracji „Zagroda Bamberska”

Newsy

Nowe menu restauracji „Zagroda Bamberska”

08 kwietnia 2013

Dziś restauracja „Zagroda Bamberska” wprowadza nowe menu. Nie zabraknie w nim tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, za które restauracja jest szczególnie ceniona. W nowym menu pojawią się dania wegetariańskie i bezglutenowe oraz nowe, szersze menu dla dzieci. To dopiero początek zmian w tej znanej, poznańskiej restauracji.

W restauracji „Zagroda Bamberska”, zlokalizowanej w Poznaniu przy ul. Kościelnej, serwowane są tradycyjne potrawy kuchni wielkopolskiej podawane w nowoczesnej formie oraz dania kuchni europejskiej. Restauracja działa zgodnie z filozofią Slow Food, szanując lokalne tradycje i wykorzystując do przygotowania posiłków jedynie lokalne, zdrowe i sezonowe produkty pochodzące od okolicznych rolników. W nowej karcie znajdą się takie klasyki jak połówka kaczki podawana z modrą kapustą i szagówkami z majerankiem czy udko z gęsi contfit podawane z puree z emulsją z dzikiego czosnku i modrą kapustą. Nowością w karcie będzie tradycyjny zraz wołowy. „Nowe menu to menu wiosenne, lżejsze, ale zarazem bardzo energetyczne i zdrowe” mówi Roman Kosmalski, Szef Kuchni.

Kolejną nowością jest wprowadzenie do menu potraw wegetariańskich np. sałat i zakąsek. „Jest to odpowiedź na rosnącą społeczność wegetarian i zapytania naszych gości”, dodaje Roman Kosmalski.

Specjalnie dla najmłodszych gości poszerzono menu dziecięce wprowadzając do niego potrawy bezglutenowe. Menu to jedynie część atrakcji dla dzieci. W ogrodzie przygotowano specjalny plac zabaw, gdzie dzieci mogą się bawić w bezpiecznych warunkach. W restauracji planowane jest także powstanie „Kącika Malucha”, w którym dzieci przez zabawę będą mogły się uczyć. Dzięki takim zmianom restauracja staje się idealnym miejscem na wypady rodzinne i wspólne biesiadowanie. „Te zmiany wprowadzamy, ponieważ coraz częściej nasi goście zjawiają się w restauracji ze swoimi pociechami. Cieszy nas to, że jesteśmy postrzegani jako miejsce odpowiednie na rodzinne spotkania”, komentuje Roman Kosmalski.

Ważnym elementem są zmiany w wystroju restauracji. Również tu da się wyczuć wiosenny nastrój. Zmienione zostaną nakrycia stołów sali głównej, na stołach zagoszczą wiosenne kwiaty. Jednocześnie na sąsiekach (bocznych balkonach) pozostawiono dotychczasowy, bardziej uroczysty wystrój i nakrycia stołów, dzięki czemu każdy może znaleźć miejsce odpowiednie dla siebie. Wszystko po to, aby gościom zapewnić poczucie komfortu i spokoju, które będą odskocznią od codziennych obowiązków.