NOWALIJKOWA ZUPA KOPERKOWA
Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich
Receptura na 10 osób
SKŁADNIKI:
- Pierś z kurczaka 800 g
- Młoda Marchew 100 g
- Młody Seler 100 g
- Młody Por 100 g
- Masło 100 g
- Rosół 2 litry
- Kluski lane 300 g
- Młody koper 100 g
- Śmietana 30% 300 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchewkę, seler i por pokroić julienne, podsmażyć na maśle, zalać rosołem. Pierś z kurczaka zmiksować lub trzykrotnie zmielić, dodać połowę koperku, następnie workiem kulinarnym formować małe kuleczki (kluseczki) porcjując je na gotujący rosół. Dodać kluski lane, resztę kopru i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, na końcu dodając śmietankę.