Nowalijkowa zupa koperkowa

Nowalijkowa zupa koperkowa

03 kwietnia 2013

NOWALIJKOWA ZUPA KOPERKOWA

Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

Receptura na 10 osób

SKŁADNIKI:

  • Pierś z kurczaka 800 g
  • Młoda Marchew 100 g
  • Młody Seler 100 g
  • Młody Por 100 g
  • Masło 100 g
  • Rosół 2 litry
  • Kluski lane 300 g
  • Młody koper 100 g
  • Śmietana 30% 300 ml

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchewkę, seler i por pokroić julienne, podsmażyć na maśle, zalać rosołem. Pierś z kurczaka zmiksować lub trzykrotnie zmielić, dodać połowę koperku, następnie workiem kulinarnym formować małe kuleczki (kluseczki) porcjując je na gotujący rosół. Dodać kluski lane, resztę kopru i śmietanę, doprawić solą i pieprzem, na końcu dodając śmietankę.