Od 30 maja w samym centrum Krakowa zacznie działać restauracja Mavericks Cracow. Kuchnia restauracji Mavericks obiecuje dania w stylu kalifornijskim z azjatyckimi, meksykańskimi i europejskimi wpływami.
– W Mavericks najważniejsza jest radość ze wspólnie spędzonego czasu w gronie znajomych lub rodziny – podkreśla Tomasz Piórkowski, dyrektor zarządzający Mavericks Cracow. – Inspirowaliśmy się kuchnią kalifornijską, jednak dostosowaliśmy ją do naszych polskich realiów. Świeże mięso i owoce morza, warzywa i owoce prosto od lokalnych dostawców i brak „ulepszaczy” to wyróżniki kuchni Mavericks – zapewnia.
W menu znajdują się takie specjały, jak: Mavericks Burger (siekana wołowina, brioszka, cheddar, majonez kolendrowy z chili), Muszle Taco (tortilla z wołowiną, warzywami i purée z fasoli oraz salsa cruda), Surf ‘n’ Turf (polędwica wołowa, krewetka, purée z batatów, grillowane warzywa) czy California Veggie Pizza (grillowany bakłażan, brokuł, suszone pomidory, kukurydza).
Dodatkiem do nich jest ciekawy wybór kalifornijskich win i deserów lodowych. Nie brakuje dań wegetariańskich oraz menu dziecięcego. W sezonie letnim ogródek wychodzący na Plac Jeziorańskiego w Krakowie podkreśla swobodną atmosferę restauracji.
Nazwa restauracji nawiązuje do Mavericks, miejsca w Kalifornii, które należy do najsłynniejszych i najbardziej wymagających rejonów do surfowania. Kalifornia kojarzy się ze swobodą, relaksem na słonecznych plażach, surferskim duchem, ekologicznym i zdrowym podejściem do życia oraz radością jedzenia.
W wystroju wnętrz oraz menu dominują odwołania do natury. Wysoka jakość produktów i niezobowiązująca atmosfera pozwala na relaks i prawdziwą radość jedzenia dzieloną z najbliższymi.
Pierwsza restauracja Mavericks powstała w Berlinie w 2017 r. Mavericks Cracow i Berlin należy do austriackiej sieci hotelowej Vienna House, która w Polsce zarządza 5 hotelami: Vienna House Amber Baltic Miedzyzdroje, Vienna House Andel’s Lodz i Cracow oraz Vienna House Easy Cracow i Katowice.