Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy

Newsy

Młodzieżowe Mistrzostwa Karkonoszy Kucharzy

08 maja 2013

22-24 kwietnia br. w Zespole Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu odbyła się V edycja Młodzieżowych Mistrzostw Karkonoszy Kucharzy i Barmanów. Wzięło w niej udział 11 drużyn, których uczestnikami byli uczniowie szkół gastronomicznych. Tematem tegorocznych mistrzostw były zupy.

W programie mistrzostw przewidziano warsztaty szkoleniowe dla uczestników, podczas których uczniowie przygotowywali zupy w różnych wariantach smakowych, na zimno – chłodniki oraz na ciepło. Warsztaty odbywały się pod kierunkiem szefa kuchni hotelu Pałac Staniszów, Piotra Motały oraz szefa kuchni restauracji Mercury w Karpaczu, Dariusza Wyborskiego.

Wykonane dania zostały poddane ocenie przez jury degustacyjne złożone z szefów kuchni z Sudeckiego Klubu Szefów Kuchni pod przewodnictwem Józefa Żądło, honorowego Prezesa Zrzeszenia Handlu i Usług w Jeleniej Górze.

Jury oceniało wykonaną zupę w następujących kategoriach:

  • przygotowanie techniczne i technologiczne uczestników ( 1-5 pkt )
  • organizacja pracy na stanowisku konkursowym ( 1-5 pkt )
  • wygląd dania konkursowego i jego smak ( 1-5 pkt )
  • sposób serwowania ( 1-5 pkt )

I miejsce – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Biedrzychowicach – krupnik

II miejsce – Zespół Szkół  nr 7 w Wałbrzychu – zupa czosnkowa

III miejsce – Zespół Szkół Licealnych i Mistrzostwa Sportowego w Karpaczu – zupa Minestrone.