Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje iż w przypadku sprzedaży na miejscu (np. napoju spożywanego w lokalu czy przelanego do szklanki) nie będzie wymagane pobieranie kaucji, ponieważ opakowanie nie opuszcza lokalu. Wtedy punkt gastronomiczny będzie mógł samodzielnie zwrócić dane opakowanie do punktu zbiórki. Jeśli klient postanowi zabrać opakowanie z napojem ze sobą, to wtedy lokal gastronomiczny, czyli sprzedający, powinien pobrać od niego kaucję.
Najważniejsze informacje:
Systemem kaucyjnym w wysokości 1 zł są objęte napoje w opakowaniach szklanych wielokrotnego użytku ze znakiem kaucji o pojemności do 1,5 l. To, czy dane opakowanie jest wielokrotnego użytku, określa wprowadzający na rynek.
Kaucja w wysokości 50 gr obejmuje napoje ze znakiem kaucji w butelkach jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych o pojemności do trzech litrów oraz puszkach metalowych o pojemności do jednego litra.
W obecnych warunkach system kaucyjnym są objęte opakowania ze znakiem kaucji takie jak butelki na wodę, soki, piwo oraz różne napoje: gazowane i niegazowane. Z systemu kaucyjnego wyłączone są opakowania na mleko, jogurty i inne napoje mleczne. Dlatego przy zwrocie opakowania ze znakiem kaucji konieczna jest etykieta z kodem, na podstawie której będzie możliwa identyfikacja butelki.
Do systemu kaucyjnego w zakresie pobierania kaucji przystępują obowiązkowo wszyscy, którzy sprzedają napoje ze znakiem systemu kaucyjnego.
Pobranie kaucji następuje przy kasie. Jeśli opakowanie nie opuszcza lokalu, np. w barze lub restauracji i zostanie zwrócone po przelaniu napoju do szklanki lub jego wypiciu – nie będzie wymagane pobranie i zwracanie kaucji.
Więcej o systemie kaucyjnym w serwisie informacyjno-edukacyjnym Ministerstwa Klimatu i Środowiska: https://www.gov.pl/web/klimat/system-kaucyjny
źródło: PAP
oprac. H.Handkowska