10 lipca odbędą się Mistrzostwa Polski Sommelierów. Konkurs zostanie przeprowadzony w salach warszawskiego Hotelu Regent. Organizatorem cyklicznych zawodów jest Stowarzyszenie Sommelierów Polskich. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Zgodnie ze standardami Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) mistrzostwa mają trzy etapy. Podczas kilkugodzinnych, zamkniętych dla publiczności eliminacji uczestnicy konkursu piszą test z wiedzy o winie, przeprowadzają degustację w formie ustnej i pisemnej, odpowiadają na pytania jurorów. Zadania w półfinałach związane są z praktyczną obsługą gości. Do Finału przechodzi trzech zawodników, którzy mierzą się na scenie z serią zadań teoretycznych i praktycznych, np. obsługując stoliki, przy których siedzą jurorzy. Goście Finału mogą obserwować zawodników na scenie, Finał będzie także można oglądać na żywo na profilu SSP na Facebooku.

W trakcie Mistrzostw, między poszczególnymi etapami konkursu, w hotelu Regent prowadzone będą seminaria i degustacje organizowane przez partnerów wydarzenia m.in. Cisowianka Perlage, Regent Warsaw Hotel, Mondial Assistance, Wina z Tejo, Wines from Spain czy Wines of Germany.

Więcej informacji na: www.sommelierzy.pl oraz na:

https://www.instagram.com/sommelierzy.pl/

https://www.facebook.com/Stowarzyszenie-Sommelierow-Polskich