Michał Wawro: Restauratorzy powinni podążać za trendem zrównoważonego rozwoju

Porady

Michał Wawro: Restauratorzy powinni podążać za trendem zrównoważonego rozwoju

Trendy gastronomiczne są zmiennym obszarem, a kluczem do sukcesu w branży jest elastyczność, kreatywność i umiejętność dostosowania się do zmieniających się preferencji konsumentów – mówi Michał Wawro, szef kuchni Hotel 4* Country Club Żywiec.

Wzrost świadomości ekologicznej i zdrowotnej może przyczynić się do dalszego wzrostu popularności dań roślinnych. Restauracje mogą eksperymentować z innowacyjnymi sposobami przygotowywania posiłków bez produktów pochodzenia zwierzęcego. Restauratorzy powinni podążać za trendem zrównoważonego rozwoju, korzystając z lokalnych produktów, ograniczając zużycie plastiku i minimalizując odpady oraz stosując zasadę zero waste.

Trend zakwaszania i fermentacji może się nasilić. Goście doceniają zdrowotne korzyści tych procesów oraz unikalne smaki, jakie wprowadzają do potraw.