Jednym z głównych trendów tego roku jest powrót do korzeni – tradycyjnych receptur i regionalnych smaków – mówi Michał Iwaniuk, szef kreatywny Cukierni Belvedere Gourmet Group. – Odkrywamy bogactwo kultury kulinarnej, sięgając po lokalne składniki, które nadają naszym wypiekom niepowtarzalnego charakteru. Każdy kęs to podróż przez smaki regionów, odkrywanie tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie – dodaje.
Utrzymanie wysokiej jakości deseru opartego na lokalności w zakresie receptur i produktów jest niezwykle trudne. Wystarczy zmiana pory roku, pogody, a już w ziołach, mleku, owocach zachodzą subtelne zmiany, które obowiązkowo trzeba uwzględnić w procesie produkcyjnym. Stąd też ogromna potrzeba poszerzania wiedzy nie tylko z zakresu cukiernictwa, ale też znajomości np. upraw. To także wiedza o ochronie środowiska i o zrównoważonej produkcji.
Odpowiedzialne źródła składników, minimalizacja odpadów i opakowania przyjazne dla środowiska to priorytety, które wpisujemy w koncepcję naszego cukiernictwa – przypomina Michał Iwaniuk.
Wellbeing to kolejny trend w branży gastronomicznej, a ostatnio także mocno zauważalny w cukiernictwie.
Słodkie zdrowe przekąski? Świadomość zdrowego stylu życia kieruje nas ku alternatywnym składnikom, takim jak bezcukrowe substytuty, orzechy, nasiona czy superfoods. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznymi słodkościami, nie rezygnując z dbałości o zdrowie – zapewnia szef kreatywny w Belvedere Gourmet Group.
Innowacje technologiczne również zdobywają serca miłośników słodyczy. Wykorzystujemy najnowsze technologie do tworzenia deserów, łącząc tradycję z nowoczesnością. Drukowane czekolady 3D czy interaktywne wizualizacje deserów to tylko niektóre z nowości, które wprowadzamy, aby sprawić, że doświadczenie smakowe stanie się jeszcze bardziej fascynujące – wskazuje Michał Iwaniuk. Co więcej, właśnie wykorzystanie technologii pozwala na personalizację produktów. Klient ma możliwość zamówienia deseru dokładnie takiego, jak sobie wymarzył.
Niezapomnianym doświadczeniem dla zmysłów są właśnie personalizowane i artystyczne desery. Na życzenie klienta tworzymy własne smakowe arcydzieła, wybierając spośród różnorodnych składników i dekoracji. To indywidualne podejście do słodkości sprawia, że każdy zamawiający u nas desery może stać się twórcą własnej przygody smakowej – podkreśla rozmówca „Poradnika Restauratora”.