Marynowane śledzie z mleczem po polsku z jabłkiem grójeckim ChOG i olejem rydzowym GTS
Witold Iwański, szef kuchni Hotelu Narvil Conference & Spa, Serock
Składniki:
(dla 6 osób)
6 solonych śledzi z mleczem
100 ml oleju rydzowego
80 ml oleju sojowego
1 cebula
2 jabłka grójeckie
½ pęczka koperku
1 łyżeczka musztardy
domowe marynaty, np. korniszony, grzybki marynowane, buraki marynowane z czosnkiem
przyprawy: pieprz czarny, ocet z białego wina do smaku
Sposób przygotowania:
Śledzie dokładnie umyć, następnie 24 godziny moczyć w zimnej wodzie, zmieniając ją 3-4 razy na czystą. Po tym czasie umyć śledzie, zdjąć skórę i podzielić je na filety. Mlecz przetrzeć przez sito. Filety śledziowe ułożyć na talerzu. Jabłka grójeckie pokroić wraz ze skórką w drobną kostkę, podobnie pokroić cebulę i wymieszać wszystko z olejem rydzowym i octem. Doprawić sos pieprzem i polać śledzie. Gotowy mlecz utrzeć z olejem sojowym i musztardą. Można dodatkowo dodać odrobinę octu do smaku. Śledzie podawać z domowymi marynatami, np. korniszonami, grzybkami marynowanymi, burakami marynowanymi z czosnkiem, gałązkami koperku i sosem z mlecza na boku.
Czas przygotowania: 30 min.