Czas letni zawsze wiąże się w gastronomii ze zwiększoną ilością pracy. Jeśli mówimy o pracy, to i o zapotrzebowaniu na pracownika, które również wzrasta. Gdzie szukać pracowników sezonowych? Moim zdaniem warto inwestować w ludzi młodych, którzy w okresie przerwy od nauki, chcą dorobić – mówi Marek Namysłowski, szef kuchni, członek zarządu Euro-Toques Polska.
Zatrudnienie pracownika sezonowego powinniśmy rozpocząć na miesiąc/dwa przed sezonem, aby pozwolić mu w tym czasie, spokojnie wdrożyć się w nowe obowiązki. W innym przypadku, kiedy pracownik rozpocznie pracę w szczycie sezonu, może go ta sytuacja odstraszyć i zniechęcić. Dlatego warto rozpocząć poszukiwania na kilka miesięcy wcześniej.
Wartością dodaną takiego systemu zatrudnienia na sezon jest też to, że pracownicy tymczasowi zazwyczaj mają doświadczenie w pracy w innych branżach. Ich spostrzeżenia i uwagi albo wiedza mogą przyczynić się do wprowadzenia pewnych modyfikacji np. w organizacji pracy czy systemie obsługi gości.