Marcin Budynek: Wakacyjna odsłona gastronomii

Aktualności

Marcin Budynek: Wakacyjna odsłona gastronomii

W sezonie letnim jak co roku karta menu będzie dostosowana pod natężenie pracy, ale z zachowaniem charakteru lokalu. Stawiamy na świeże produkty, lokalne i sezonowe. Dania latem zawsze są u nas dużo prostsze, nieprzekombinowane… – podkreśla Marcin Budynek, właściciel i szef kuchni restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek.

– Tak, aby ułatwić pracę kucharzom, bo wiadomo, że nie ma wtedy czasu na czasochłonne dania, natomiast nadal stawiamy na estetykę, gdyż najpierw „jemy oczami”. Staramy się dostosować ofertę pod przybywających latem turystów, a są to najczęściej rodziny z dziećmi – oczywiście nie ulegamy aż tak tym kryteriom i nie mamy tego, co wszyscy, czyli pizzy, burgerów, naleśników czy zapiekanek – dodaje.

Wszystko jest jednak przygotowywane z myślą o gościach, którzy podczas urlopu chcą wypocząć, dobrze zjeść i wspaniale się czuć.

– Na pewno w naszym menu będzie lekko i świeżo, w tym dużo sezonowych produktów. Zdecydowanie osoby jedzące mięso, ryby czy dania wegetariańskie znajdą coś dla siebie. Królować będą dania przygotowane wcześniej metodą sous vide, które podczas wytężonego serwisu ułatwiają i przyspieszają wydawanie potraw, jakie wystarczy tylko wrzucić na patelnię czy grilla i zrumienić – mówi Marcin Budynek i dodaje, że dodatkowym atutem potraw tak przygotowanych, jest to, że nie tracą na swojej jakości oraz zachowują wartości odżywcze.