Marcin Budynek: Street food nie do końca klasyczny

Eksperci branży

Marcin Budynek: Street food nie do końca klasyczny

22 marca 2021

Niestety sytuacja epidemiologiczna w kraju spowodowała, że nasza restauracja była zmuszona mocno zmodyfikować swoje menu. Zmiana była dość dotkliwa, gdyż z restauracji fine diningowej przeszliśmy w street food, który oczywiście nie do końca jest klasyczny.Od nowego roku otworzyliśmy zimowy ogródek, w którym serwujemy co weekend dania z grilla m.in. szaszłyki wieprzowe, kanapki z szarpaną wołowiną czy broszki z grillowaną białą kiełbasą.

Jeśli rząd umożliwi otwarcie ogródków to tak na prawdę u nas niewiele się zmieni jedynie to, że nasi dotychczasowi goście będą mogli zjeść przy stole. Nadal będziemy zachowywać wszelki reżim sanitarny. Jeśli chodzi o menu to stawiamy na dania z grilla. Nie zabraknie ryb, owoców morza. Potrawy niestety będą mniej składnikowe i mniej wymyślne. Po prostu powrót do prostych dań, które łatwo wyserwować w opakowaniu na wynos i zjeść na świeżym powietrzu.

W karcie menu znajdą się m.in burgery wołowe, kanapki z szarpanym mięsem czy białą kiełbasą, szaszłyki wieprzowe, kalmary, tuszki lokalnych ryb. Nie zabraknie grillowanych warzyw, które z pewnością urozmaicą dania. Wartością dodaną naszego ogródka będzie grill na zewnętrz. Nasi goście będą mogli podpatrywać co dla nich serwujemy.

Marcin Budynek
właściciel i szef kuchni
restauracji Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek w Augustowie.

oprac. red.

Fot. materiały Marcin Budynek