Made In Fenomen za nami

Aktualności

Made In Fenomen za nami

09 kwietnia 2024

Pierwsza edycja nietuzinkowego wydarzenia jakim niewątpliwie było spotkanie gastronomii ,,Made In Fenomen” zakończyła się pełnym sukcesem. Wydarzenie to powstało w głowach ,,trzech muszkieterów” ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – prezesa SKP Krzysztofa Szulborskiego oraz członków zarządu – Łukasza Lewandowskiego i Krzysztofa Wierzby. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

Mając na uwadze dość dużo zapytań kolegów z branży, dotyczących ,,jakiegoś” spotkania czy konkursu który niejako rozruszał by pomorską gastronomię – ,,podjęli rękawicę” i w odpowiedzi na wezwania regionalnych szefów kuchni, kucharzy i cukierników postanowili ,,zakasać rękawy” i stworzyć formułę wydarzenia, które sprostowało by oczekiwaniom koleżanek i kolegów z branży HoReCa.

Cel był wyznaczony, lecz musiał powstać cały projekt takiego wydarzenia, więc po wielu godzinach wspólnych spotkań i dyskusji – powstała idea imprezy, która jednocześnie pozwoli zintegrować środowisko gastro, ale również przyniesie przybyłym gościom niewymierne korzyści w formie zapoznania się z nowymi produktami i usługami firm związanych z sektorem HoReCa.

Dzięki zaangażowaniu firm partnerskich oraz działaniom i pomysłom organizatorów, udało się stworzyć projekt, który połączył kilka idei w jedną wyjątkową całość. W części wystawowej – prezentowały się zaprzyjaźnione firmy, które przygotowały niezliczone ilości pokazów i prezentacji swoich produktów, ponadto powstała spora strefa ,, chilloutowa” gdzie z produktów przekazanych przez partnerów – personel restauracji Fenomen – przygotował poczęstunek dla przybyłych gości. Na bufetach pojawiły się zarówno zakąski zimne, dania ciepłe czy słodkie desery lecz również funkcjonował ,,open bar” który serwował najróżniejsze napoje zimne oraz ciepłe. W ogrodzie Restauracji Fenomen działała wędzarnia oraz grill, gdzie przygotowywano przepyszne potrawy wędzone oraz grillowane.

Spotkanie Gastronomii ,,Made In Fenomen” zapisało się już ,,złotymi zgłoskami” w historii pomorskiej gastronomii jako najważniejsze i największe wydarzenie kulinarno – kulturalne!

Były różne targi branżowe, konkursy i gale, lecz nigdy wcześniej nikt nie wpadł na pomysł stworzenia luźnej formuły która połączy ,,targi branżowe” z ,,imprezą integracyjną” i to w tym samym czasie!

Ponad 100 przedstawicieli wystawców i lekko licząc 300 przybyłych gości, przekazało organizatorom swoje opinie oraz serdeczne podziękowania, a zarazem wyraziło chęć uczestnictwa w kolejnych edycjach! No cóż….. Miało to w założeniu być jednorazowe wydarzenie, lecz ulegając presji i naciskom uczestników – organizatorzy zobowiązali się do przygotowania kolejnej edycji spotkania gastronomii ,,Made In Fenomen”!

Jaka będzie formuła, jakie firmy wezmą udział i czy nie rozwinie się to w kilkudniowe spotkanie – tego dowiemy się już niebawem. Dziś wiemy jedno – Spotkanie gastronomii ,,Made In Fenomen” zapisało się w kalendarzu wielu szefów kuchni, kucharzy, cukierników, barmanów, kelnerów, menagerów, a nawet pracodawców oraz firm współpracujących z branżą, jako wyjątkowe wydarzenie na którym obowiązkiem jest – być obecnym!

Dziękując organizatorom i pomysłodawcom tego  projektu, wszyscy uczestnicy pytali o kolejną edycję…. Szefowie Krzysztof Szulborski, Łukasz Lewandowski oraz Krzysztof Wierzba – jednogłośnie ogłosili iż kolejna edycja odbędzie się na 100%, zdradzić możemy jedynie to iż przyświecać kolejnemu wydarzeniu będzie celebrowanie zakończenia sezonu turystyczno-gastronomicznego – ,,Fenomenalne pożegnanie lata Made In Fenomen”.

Organizatorzy chcą aby było to święto całej branży HoReCa, która po ciężkiej pracy podczas letniego sezonu, spotka się w swoim gronie i wspólnie celebrować będzie zakończenie wzmożonej pracy, podzieli się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami oraz zapozna się z nowymi produktami i usługami zaprzyjaźnionych i zaproszonych firm.

Projekt i formuła to ,,strzał w 10-tkę” – takiego wydarzenia nie było jeszcze nigdy w historii gastronomii – to streszczenie opinii uczestników pierwszej edycji! Więc będąc pod taką presją – organizatorzy już dziś zapraszają do uczestnictwa w kolejnej edycji.