Pierwsza edycja nietuzinkowego wydarzenia jakim niewątpliwie było spotkanie gastronomii ,,Made In Fenomen” zakończyła się pełnym sukcesem. Wydarzenie to powstało w głowach ,,trzech muszkieterów” ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich – prezesa SKP Krzysztofa Szulborskiego oraz członków zarządu – Łukasza Lewandowskiego i Krzysztofa Wierzby. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Mając na uwadze dość dużo zapytań kolegów z branży, dotyczących ,,jakiegoś” spotkania czy konkursu który niejako rozruszał by pomorską gastronomię – ,,podjęli rękawicę” i w odpowiedzi na wezwania regionalnych szefów kuchni, kucharzy i cukierników postanowili ,,zakasać rękawy” i stworzyć formułę wydarzenia, które sprostowało by oczekiwaniom koleżanek i kolegów z branży HoReCa.
Cel był wyznaczony, lecz musiał powstać cały projekt takiego wydarzenia, więc po wielu godzinach wspólnych spotkań i dyskusji – powstała idea imprezy, która jednocześnie pozwoli zintegrować środowisko gastro, ale również przyniesie przybyłym gościom niewymierne korzyści w formie zapoznania się z nowymi produktami i usługami firm związanych z sektorem HoReCa.
Dzięki zaangażowaniu firm partnerskich oraz działaniom i pomysłom organizatorów, udało się stworzyć projekt, który połączył kilka idei w jedną wyjątkową całość. W części wystawowej – prezentowały się zaprzyjaźnione firmy, które przygotowały niezliczone ilości pokazów i prezentacji swoich produktów, ponadto powstała spora strefa ,, chilloutowa” gdzie z produktów przekazanych przez partnerów – personel restauracji Fenomen – przygotował poczęstunek dla przybyłych gości. Na bufetach pojawiły się zarówno zakąski zimne, dania ciepłe czy słodkie desery lecz również funkcjonował ,,open bar” który serwował najróżniejsze napoje zimne oraz ciepłe. W ogrodzie Restauracji Fenomen działała wędzarnia oraz grill, gdzie przygotowywano przepyszne potrawy wędzone oraz grillowane.
Spotkanie Gastronomii ,,Made In Fenomen” zapisało się już ,,złotymi zgłoskami” w historii pomorskiej gastronomii jako najważniejsze i największe wydarzenie kulinarno – kulturalne!
Były różne targi branżowe, konkursy i gale, lecz nigdy wcześniej nikt nie wpadł na pomysł stworzenia luźnej formuły która połączy ,,targi branżowe” z ,,imprezą integracyjną” i to w tym samym czasie!
Ponad 100 przedstawicieli wystawców i lekko licząc 300 przybyłych gości, przekazało organizatorom swoje opinie oraz serdeczne podziękowania, a zarazem wyraziło chęć uczestnictwa w kolejnych edycjach! No cóż….. Miało to w założeniu być jednorazowe wydarzenie, lecz ulegając presji i naciskom uczestników – organizatorzy zobowiązali się do przygotowania kolejnej edycji spotkania gastronomii ,,Made In Fenomen”!
Jaka będzie formuła, jakie firmy wezmą udział i czy nie rozwinie się to w kilkudniowe spotkanie – tego dowiemy się już niebawem. Dziś wiemy jedno – Spotkanie gastronomii ,,Made In Fenomen” zapisało się w kalendarzu wielu szefów kuchni, kucharzy, cukierników, barmanów, kelnerów, menagerów, a nawet pracodawców oraz firm współpracujących z branżą, jako wyjątkowe wydarzenie na którym obowiązkiem jest – być obecnym!
Dziękując organizatorom i pomysłodawcom tego projektu, wszyscy uczestnicy pytali o kolejną edycję…. Szefowie Krzysztof Szulborski, Łukasz Lewandowski oraz Krzysztof Wierzba – jednogłośnie ogłosili iż kolejna edycja odbędzie się na 100%, zdradzić możemy jedynie to iż przyświecać kolejnemu wydarzeniu będzie celebrowanie zakończenia sezonu turystyczno-gastronomicznego – ,,Fenomenalne pożegnanie lata Made In Fenomen”.
Organizatorzy chcą aby było to święto całej branży HoReCa, która po ciężkiej pracy podczas letniego sezonu, spotka się w swoim gronie i wspólnie celebrować będzie zakończenie wzmożonej pracy, podzieli się swoimi spostrzeżeniami i doświadczeniami oraz zapozna się z nowymi produktami i usługami zaprzyjaźnionych i zaproszonych firm.
Projekt i formuła to ,,strzał w 10-tkę” – takiego wydarzenia nie było jeszcze nigdy w historii gastronomii – to streszczenie opinii uczestników pierwszej edycji! Więc będąc pod taką presją – organizatorzy już dziś zapraszają do uczestnictwa w kolejnej edycji.