Rozmowa z Maciejem Wrońskim, dyrektorem zarządzającym w firmie Rational.
Heidi Handkowska: Rynek gastronomii jest coraz bardziej wymagający. Nie tylko dla nowych restauratorów, którzy uczą się branży, ale również dla tych, którzy walczą o byt swojej restauracji każdego dnia. Jak osiągnąć status rentownej restauracji, gdy konkurencja na rynku gastronomii jest tak ogromna, a dookoła słyszy się o braku rąk do pracy i rosnących cenach produktów żywnościowych?
Maciej Wroński: Rynek gastronomiczny rozwija się w szybkim tempie i napotyka coraz to nowe wyzwania. Z jednej strony skupiamy się na oszczędnościach, a z drugiej nie chcemy kompromisów w kwestii jakości dań serwowanych w restauracji. Odpowiednie wyposażenie kuchni może doskonale wesprzeć szefa kuchni i jego personel w codziennej pracy oraz samego inwestora restauracji w podwyższaniu rentowności restauracji. Ostatecznie inwestycję w wyposażenie kuchni trzeba dobrze przemyśleć i przekalkulować. Zaleca się przy tym zestawić ją z kosztami związanymi z wykonywaniem codziennej pracy w kuchni, aby oszacować, jak wpłynie ona na obniżenie wydatków na energię, wykorzystanie surowców czy obciążenie pracowników. Warto zasięgnąć przy tym opinii ekspertów m.in. projektantów technologii kuchennych czy szefów kuchni.
Zbyt duże gabaryty urządzeń oraz ich nieustawność w konsekwencji może prowadzić do reorganizacji całego zespołu. Kocioł, frytownice, grille, piece, kuchenki czy patelnie uchylne zajmują mnóstwo miejsca. A urządzenia wielofunkcyjne kojarzą się zazwyczaj wyłącznie z dużymi restauracjami oraz wykwalifikowanymi szefami kuchni.
Rzeczywiście, jeśli chodzi o urządzenia funkcjonujące obecnie na rynku istnieje takie przeświadczenie. Jednak nasze urządzenie wielofunkcyjne Rational VarioCookingCenter® zawsze oferuje odpowiednie rozwiązanie zarówno dla 30 dań w restauracji a la carte, jak i 1000 porcji w obiektach żywienia zbiorowego. Można go używać w dowolnym miejscu: na stole lub innej powierzchni roboczej, czy na wyspie do obróbki termicznej, w którą może zostać też wbudowany. Pozwala to nie tylko zapewnić w kuchni więcej przestrzeni, ale również gwarantuje większą elastyczność pracy. Dodatkowo wspiera szefa kuchni oraz personel w restauracji w codziennej pracy i przejmuje żmudne rutynowe czynności, takie jak nieustanna regulacja temperatury i nadzór. Wbudowana inteligencja kulinarna wzywa, kiedy należy na przykład obrócić steki, dolać wodę do ragout lub kiedy danie jest gotowe.
Czy inwestując w odpowiedni sprzęt można zaoszczędzić zarówno na energii, jak i czasie pracy swoich pracowników?
I właśnie ten aspekt może być kluczowy, jeśli mówimy o osiągnięciu statusu rentownej restauracji. Odpowiedni sprzęt wspiera zarówno oszczędności w lokalu, jak i pracowników, dzięki czemu zyskują dodatkowy czas na przygotowanie dań, a uciążliwe i rutynowe czynności są ograniczone do minimum. W przypadku VarioCookingCenter ® dzięki innowacyjnej technologii grzewczej optymalna ilość energii jest dostarczana tam, gdzie jest potrzebna i w czasie, kiedy jest potrzebna. Dodatkowo wbudowana inteligencja kulinarna zapobiega kipieniu i przypalaniu produktów. Dzięki temu codziennie można oszczędzić do 40% energii w porównaniu z kuchniami z tradycyjnym wyposażeniem. Poza tym czas pracy przy użyciu urządzeń SelfCooking-Center® i VarioCookingCenter® skraca się nawet do 2 godzin. Inteligencja kulinarna urządzeń oznacza minimalną konieczność nadzorowania i kontrolowania. Dodatkowo czas czyszczenia urządzenia zostaje ograniczony do minimum, po upływie zaledwie 2 minut urządzenie jest gotowe do dalszej pracy. A to wszystko przy perfekcyjnej jakości otrzymywanych dań.
Gastronomia to już nie tylko tradycyjne podejście do gotowania. To przede wszystkim nowoczesne rozwiązania oparte na doświadczeniu, analizach i potrzebach dzisiejszych szefów kuchni. Czy zgadza się Pan z tym?
Jak najbardziej. Niektórzy szefowie kuchni szukają inspiracji na całym świecie, ale także ułatwień, jeśli chodzi o pracę kuchni. Warto wsłuchiwać się w ich opinie, potrzeby, sugestie i kierować się nimi przy okazjach inwestycyjnych. Wówczas mamy szansę na zbudowanie najlepszej kuchni. Warto także poszukiwać nowości od światowych liderów. Jednym z takich rozwiązań jest ConnectedCooking, aplikacja i platforma, która pozwala kontrolować wszystkie czynności podejmowane na danym urządzeniu Rational z poziomu telefonu komórkowego czy komputera. Oprócz tego w razie problemów technicznych z urządzeniem w restauracji właściciel lub osoba do tego wyznaczona, a na życzenie również zdefiniowany Service Partner, otrzymują natychmiastowe powiadomienie. Komfort i bezpieczeństwo to hasła, które przyświecają temu najnowocześniejszemu rozwiązaniu dla kuchni profesjonalnych. Do tego pewność, że jako rezultat klienci otrzymują niezmienną najwyższą jakość dań pozwala z optymizmem spoglądać w przyszłość.