Lekarstwo na podatek cukrowy? Syrop!

Producenci

Lekarstwo na podatek cukrowy? Syrop!

Podatek cukrowy przyczynił się do znacznego wzrostu cen napojów. Wprowadzenie tej opłaty mocno odczuła gastronomia. Jak właściciele lokali serwujących napoje zawierające cukier poradzili sobie z podwyżką cen w hurtowniach? Część z nich znalazła na to sposób: napoje na bazie syropu. Czym są syropy gastronomiczne i jak bardzo można dzięki nim zaoszczędzić? Zapytaliśmy kilku restauratorów, dlaczego warto postawić na syropy HMDrinks?

Pani Jolanta od 20 lat prowadzi restaurację z kurczakiem w amerykańskim stylu w niedużym miasteczku na Dolnym Śląsku. Kilka lat temu zdecydowała się na inwestycję, dzięki której nie musi martwić się wzrostem cen napojów gazowanych.

Od dwóch dekad pilnie śledzę nowinki w branży gastronomicznej. Gdy tylko okazało się, że pojawił się na runku producent napojów na bazie syropów gastronomicznych, od razu zdecydowałam się na wprowadzenie tego rozwiązania w moim lokalu. Widziałam jak serwują napoje popularne restauracje sieciowe – też chciałam tego spróbować. I nie żałuję!

Syrop sposobem na oszczędności

Pani Jolanta wyposażyła lokal w dyspenser do serwowania napojów, zamówiła syropy gastronomiczne, a menu wzbogaciła o popularną Dolewkę. Koszt inwestycji szybko się zwrócił.

Przygotowanie napoju w maszynie jest banalnie proste, a przy tym znacznie tańsze od kupna gotowego napoju w butelce. Dzięki temu mogłam zaoszczędzić nie tylko czas, ale także pieniądze. Zresztą oszczędzam cały czas. Kiedy wszyscy narzekają na podatek cukrowy i wzrost cen napojów – ja tylko się uśmiecham. Na pytanie o najlepszy sposób na radzenie sobie ze wzrostem cen napojów, odpowiadam jednym słowem – syrop!

Boozy Refreshing Hard Bourbon Lemonade with Mint

Opłata cukrowa motorem do działania

Choć obowiązek zapłaty podatku cukrowego nie dotyczy bezpośrednio właścicieli gastronomii, to wprowadzenie podatku cukrowego dało im się we znaki. Głównie z powodu wyższych cen napojów zawierających cukier, kofeinę i taurynę.

Koszt podatku cukrowego został de facto przerzucony na nas, właścicieli lokali z gastronomią – stwierdza pan Roman, właściciel baru typu fast food – a co my mamy zrobić? Podniesienie cen napojów w restauracji zniechęciłoby gości do zakupu i jeszcze bardziej obniżyło zyski ze sprzedaży. Na szczęście znalazłem idealne rozwiązanie.

Pan Roman zdecydował się na serwowanie napojów z syropu gastronomicznego. Z dumą pokazuje efektownie wyglądające słoje pełne napojów z dodatkiem cytrusów i listków świeżej mięty.

Aby serwować napoje na bazie koncentratu nie potrzebna jest nawet maszyna do napojów. Wystarczy syrop gastronomiczny połączyć z wodą i gotowe. Ja najchętniej używam syropu o smaku lemoniady i mrożonej herbaty. Do napoju dodaję pokrojone w cząstki owoce i świeże zioła. Napój serwuję z dużego słoika, który zawsze stoi na ladzie. Dzięki temu przyciąga wzrok i rozbudza pragnienie. Moi goście odwiedzają lokal właśnie ze względu na te pyszne lemoniady, a podatek cukrowy nam nie straszny.

Maszyna do napojów – rozwiązanie dla każdego

Maszyna do napojów z koncentratu to koszt, który warto ponieść – szybko się zwraca. Pani Sylwia i Pan Marek, małżeństwo prowadzące klub muzyczny, zapewnia, że dyspenser do napojów to gwarancja oszczędności w wielu obszarach działalności gastronomicznej – nie tylko finansowej.

Syropy HMDrinks są bardzo wydajne. Jeden karton wystarcza do przygotowania ponad 37 litrów napoju. Plusy? Niski koszt przygotowania napoju z syropu. Wygoda przechowywania. Łatwe i szybkie zamawianie, i to prosto od producenta! Maszyna do napojów to także szybsza obsługa klientów. Goście sami obsługują dyspenser. A że serwuje aż cztery smaki oraz wodę – wybór jest duży i każdy znajdzie coś dla siebie.

Oszczędzanie w duchu zero waste

Małżeństwo zauważyło także, że odkąd posiada maszynę do napojów i serwuje napoje na bazie koncentratu, oszczędza także na… wywozie śmieci!

Serwujemy napoje w szklankach, które potem myjemy w zmywarce. Serwowanie napojów z dystrybutora znacznie obniża produkcję plastikowych odpadów. Staramy się żyć zgodnie z duchem Zero Waste i maszyna do napojów bardzo się w tę ideologię wpisuje. Wreszcie skończyły się te góry zużytych plastikowych butelek po napojach. To nie tylko dobre dla naszej kieszeni, ale także dla planety.

Syropy, które podbijają świat

Jak widać warto zainwestować w maszynę do napojów. Zwłaszcza, gdy szukamy oszczędności. Niższe koszty napojów, więcej miejsca w magazynie (i lodówce!) do przechowywania, mniej śmieci i lepiej zorganizowana praca w lokalu. Wystarczy przyjrzeć się restauracjom sieciowym, które od lat korzystają z tego rozwiązania. Niedawno popularne za granicą, dziś bez problemu dostępne w Polsce – syropy gastronomiczne. Ci, którzy na nie postawili, nie żałują. W czasach, kiedy wszyscy szukamy oszczędności, warto postawić na takie rozwiązanie.

Artykuł zewnętrzny