23 marca w hotelu Ikar w Bydgoszczy odbędą się warsztaty kuchni dawnej czyli Las, łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie?
Warsztaty te organizowane są w ramach programu Erasmus+ European Food Education Season przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu oraz hotel Ikar w Bydgoszczy. Tematem warsztatów jest pochodzenie naszego jedzenia: od produktów lasów i łąk, dziczyzny, ziół i dzikich warzyw po zapomniane i zaniedbane w naszej kuchni produkty takie jak jagnięcina, tradycyjne sery, dzikie rośliny, warzywa korzeniowe, dawne swojskie nowalijki itp.
W epoce globalizacji i łatwego dostępu do najbardziej nieraz egzotycznych produktów nie pamiętamy już często o naszym własnym dziedzictwie. Mówiąc o lokalności, sięgamy po produkty z najdalszych nieraz zakątków świata, nie zdając sobie sprawy z ich pochodzenia, z drogi jaką przebyły oraz kto i w jaki sposób je wytworzył.
– Przedsięwzięcie jest skierowane przede wszystkim do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Chcemy pokazać, jak szukając niebanalnych, oryginalnych kulinarnych idei, możemy sięgać do naszej własnej historii. Pokażemy jak znajdować dawne receptury, jak je czytać i przede wszystkim realizować. Zajęcia o tematyce historycznej i wprowadzenie do świata dawnych książek kucharskich, zapomnianych receptur i potraw będą tylko wstępem do części praktycznej: pokazów kulinarnych, warsztatów, degustacji oraz rozpoznawania, zbierania i używania dzikich ziół i warzyw – mówi Tomasz Welter, Hotel Ikar w Bydgoszczy.
Informacja i zapisy dla szkół gastronomicznych: Tomasz Welter, tel. 664 489 674, mail: welter69@wp.pl
Rezerwacja noclegów w hotelu Ikar tel. 52 366 80 00, e-mail: recepcja@hotel-ikar.pl ceny – promocyjne na hasło: “warsztaty kuchni dawnej”
Program
9.30 Rejestracja uczestników
10.00 Uroczyste otwarcie – przywitanie Gości
10.15 Fabio Parasecoli – Uniwersytet w Nowym Jorku, USA,
Foraging and hunting in the Mediterranean food traditions
(Zbieractwo i myślistwo w śródziemnomorskich tradycjach żywieniowych)
11.00 Jarosław Dumanowski – Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu,
Las.Mitologia polskiej kuchni i najstarsze polskie przepisy na dziczyznę
11.30, 13.30 Józef Sadkiewicz, Maciej Nowicki – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Rozbiór mięsa z dziczyzny. Pokaz i warsztaty
11.30, 14.00 Piotr Lenart – szlak turystyczno-kulinarny – „Niech Cię Zakole”
Jagnięcina: trufla wśród mięs. Pokaz kulinarny z degustacją
11.30, 14.00 Wojciech Grześkowiak – Doradztwo kulinarne „Squadra”,
Daniel Żurkowski – Pasjonata, Łabiszyn,
Dzikie ptactwo w kuchni polskiej. Warsztaty połączone z degustacją
12.00, 14.00 Marta Sikorska – Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu
Jak szukać starych przepisów kulinarnych? Wprowadzenie do kuchni dawnej i historycznej
12.00, 14.00 Maciej Barton – Hotel Ostoja, Chobienice,
Z myśliwskiej torby, czyli dziczyzna naprędce. Warsztaty i degustacje
12.00, 14.30 Rafał Bernatowicz – Restobar Ogień, Dziki ogień.
Warsztaty kuchni prymitywnej
12.00, 14.00 Filip Malinowski – Fundacja Zdrowego Życia, Leśne nowalijki.
Warsztaty z rozpoznawania, wyszukiwania i wykorzystywania dzikich roślin
12.30, 15.30 Gieno Mientkiewicz – Akademia Kulinarna Smolna 8 Food, Ser umrzyk.
Warsztaty serowarskie i degustacje tradycyjnych serów polskich
12.30, 14.30 Maciej Nowicki, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie,
Potrawy z dziczyzny z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 r.
Pokaz kulinarny i warsztaty
12.30, 15.00 Józef Siadak – Historyczne musztardy i zapomniane sosy. Specjały spod Strzechy.
Warsztaty i degustacje
13.00, 15.30 Tomasz Welter, Hotel Ikar w Bydgoszczy. Dziczyzna i najstarsza polska kuchnia wojskowa.
Pokaz i warsztaty
13.30, 15.30 Gabriel Kurczewski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, Wino i dziczyzna.
Warsztaty