Las łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie? – warsztaty

Wydarzenia

Las łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie? – warsztaty

15 marca 2018

23 marca  w hotelu Ikar w Bydgoszczy odbędą się warsztaty kuchni dawnej czyli Las, łąka i świat: skąd jest nasze jedzenie? 

Warsztaty te organizowane są w ramach programu Erasmus+ European Food Education Season przez Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych UMK w Toruniu oraz hotel Ikar w Bydgoszczy. Tematem warsztatów jest pochodzenie naszego jedzenia: od produktów lasów i łąk, dziczyzny, ziół i dzikich warzyw po zapomniane i zaniedbane w naszej kuchni produkty takie jak jagnięcina, tradycyjne sery, dzikie rośliny, warzywa korzeniowe, dawne swojskie nowalijki itp.

W epoce globalizacji i łatwego dostępu do najbardziej nieraz egzotycznych produktów nie pamiętamy już często o naszym własnym dziedzictwie.  Mówiąc o lokalności, sięgamy po produkty z najdalszych nieraz zakątków świata, nie zdając sobie sprawy z ich pochodzenia, z drogi jaką przebyły oraz kto i w jaki sposób je wytworzył.

– Przedsięwzięcie jest skierowane przede wszystkim do uczniów i nauczycieli szkół gastronomicznych. Chcemy pokazać, jak szukając niebanalnych, oryginalnych kulinarnych idei, możemy sięgać do naszej własnej historii. Pokażemy jak znajdować dawne receptury, jak je czytać i przede wszystkim realizować. Zajęcia o tematyce historycznej i wprowadzenie do świata dawnych książek kucharskich, zapomnianych receptur i potraw będą tylko wstępem do części praktycznej: pokazów  kulinarnych, warsztatów, degustacji oraz rozpoznawania, zbierania i używania dzikich ziół i warzyw –  mówi Tomasz Welter, Hotel Ikar w Bydgoszczy.

Informacja i zapisy dla szkół gastronomicznych: Tomasz Welter, tel. 664 489 674, mail: welter69@wp.pl

 

Rezerwacja noclegów w hotelu Ikar tel. 52 366 80 00, e-mail: recepcja@hotel-ikar.pl ceny – promocyjne na hasło: “warsztaty kuchni dawnej”

Program

9.30 Rejestracja uczestników

10.00 Uroczyste otwarcie – przywitanie Gości

10.15 Fabio Parasecoli – Uniwersytet w Nowym Jorku, USA,

Foraging and hunting in the Mediterranean food traditions

(Zbieractwo i myślistwo w śródziemnomorskich tradycjach żywieniowych)

11.00 Jarosław Dumanowski – Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu,

Las.Mitologia polskiej kuchni i najstarsze polskie przepisy na dziczyznę

11.30, 13.30 Józef Sadkiewicz, Maciej Nowicki – Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Rozbiór mięsa z dziczyzny. Pokaz i warsztaty

11.30, 14.00 Piotr Lenart – szlak turystyczno-kulinarny – „Niech Cię Zakole”

Jagnięcina: trufla wśród mięs. Pokaz kulinarny z degustacją

11.30, 14.00 Wojciech Grześkowiak – Doradztwo kulinarne „Squadra”,

Daniel Żurkowski – Pasjonata, Łabiszyn,

Dzikie ptactwo w kuchni polskiej. Warsztaty połączone z degustacją

12.00, 14.00 Marta Sikorska – Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu

Jak szukać starych przepisów kulinarnych? Wprowadzenie do kuchni dawnej i historycznej

12.00, 14.00 Maciej Barton – Hotel Ostoja, Chobienice,

Z myśliwskiej torby, czyli dziczyzna naprędce. Warsztaty i degustacje

12.00, 14.30 Rafał Bernatowicz – Restobar Ogień, Dziki ogień.

Warsztaty kuchni prymitywnej

12.00, 14.00 Filip Malinowski – Fundacja Zdrowego Życia, Leśne nowalijki.

Warsztaty z rozpoznawania, wyszukiwania i wykorzystywania dzikich roślin

12.30, 15.30 Gieno Mientkiewicz – Akademia Kulinarna Smolna 8 Food, Ser umrzyk.

Warsztaty serowarskie i degustacje tradycyjnych serów polskich

12.30, 14.30 Maciej Nowicki, Norbert Sokołowski, Marcin Chmieliński

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie,

Potrawy z dziczyzny z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 r.

Pokaz kulinarny i warsztaty

12.30, 15.00 Józef Siadak – Historyczne musztardy i zapomniane sosy. Specjały spod Strzechy.

Warsztaty i degustacje

13.00, 15.30 Tomasz Welter, Hotel Ikar w Bydgoszczy. Dziczyzna i najstarsza polska kuchnia wojskowa.

Pokaz i warsztaty

13.30, 15.30 Gabriel Kurczewski, Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK w Toruniu, Wino i dziczyzna.

Warsztaty