Za nami już 16 edycja jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce – L’Art de la cuisine Martell 2018. 3 marca mury Zamku Ryn przeżyły wielkie oblężenie miłośników dobrej kuchni zarówno profesjonalistów jak i amatorów.
16 dwuosobowych drużyn – młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy nie ukończyli jeszcze 30 roku życia – reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych potyczek by zdobyć wymarzony Puchar Przechodni Martell. Zwycięzców XVI Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej – Jarosława Owczarczyka i Roberta Branickiego z restauracji Pink Lobster w Wraszawie wyłoniło jury pod przewodnictwem Andrea Camastra. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – szef kuchni hotelu Anders, który od trzynastu lat dba o prawidłowy przebieg konkursu i jego wysoki poziom. Zaś konkurs oraz wieczorną galę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg. Ten doborowy duet od wielu już edycji Martella opowiada publiczności konkursowe smaczki, przedstawia zawodników i ich dania jak również przybliża sylwetki jurorów oraz dopełnia wyjątkową atmosferę tego kulinarnego turnieju.
Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych stanowiskach. Na wykreowanie każdego dania w 12 porcjach, które najlepiej komponuje się z koniakiem Martell kucharze mieli godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu a tym samym głównym produktem, jaki zawodnicy byli zobowiązani wykorzystać w swoich daniach była ŚWIECA WOŁOWA, która okazała się bardzo wymagającym mięsem. Zwycięski duet z Warszawy jednak świetnie sobie z nim poradził. Panowie z restauracji Pink Lobster zaserwowali jurorom składnik obowiązkowy w towarzystwie pure i fondant z selera oraz kruchego ciasta ze szpinakiem zaskakując tym samym połączniem smaków. Dopełnili potrawę klasycznym koniakiem Martell, który podali do swojego dania.
Świeca wołowa – fragment mięśnia przepony, który swoją delikatnością dorównuje polędwicy. Produkt dostępny jest w centrum dystrybucji SOKOŁÓW S.A. na terenie całej Polski.
Patronat tytularny: Wyborowa Pernod Ricard
Partnerem Głównym konkursu był: Sokołów
Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jurorskie. Pierwsze to JURY TECHNICZNE, które oceniało potrawę pod kątem jej sposobu przyrządzenia, prezentacji na talerzu i samego jej smaku, a zasiedli w nim: Łukasz Konik, Karol Lisiński, Ernest Jagodziński, Andrzej Bałdyga i Tomasz Deker.
Drugie to JURY DEGUSTACYJNE, w którym znaleźli się szefowie kuchni jak: Andrea Camastra – przewodniczący, Paweł Oszczyk, Kurt Scheller, Adam Chrząstowski, Marek Widomski i Darek Barański.
W trzecim JURY KONESERÓW, które przyznaje swoją własną nagrodę dania oceniali: Andrzej Szumowski, Damian Kurzaj, Joanna Ochniak, Cezary Jasiński i Tomasz Zubilewicz. Asystentami konkursu byli: Tomasz Dziura i Grzegorz Krupa. Natomiast stanowisko sekretarza Jury objęła Nela Strucińska.
W tym roku liczył się również głos publiczności. Już po raz trzeci w historii konkursu dzięki aplikacji mobilnej Smarten każdy pobierając aplikację stawał się członkiem nieformalnego, czwartego składu jurorskiego, który również wyłonił swoich zwycięzców a zostali nimi Łukasz Zygmunt, Dawid Konieczny, Heron Live Hotel, Sienna.
Wszystkim zespołom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji a takich tego dnia nie brakowało.
Tegoroczni laureaci konkursu:
1 miejsce – Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki, Restauracja Pink Lobster, Warszawa
2 miejsce – Rafał Stegnicki, Wiktor Wielgus, Nicolaus Toruń Hotel
3 miejsce – Marcin Ćwik, Mikołaj Kruszona, Restauracja Nifty No. 20 Puro Hotel, Poznań
Nagroda Jury Koneserów – – Jarosław Owczarczyk, Robert Branicki, Restauracja Pink Lobster, Warszawa
Zwycięzcy konkursu poza dyplomami i Pucharem Przechodnim Martell otrzymali liczne nagrody ufundowane przez Sponsorów i Partnerów konkursu:
– Wyborowa Pernod Ricard – Wyjazd do Domu Koniaku Martell (Martell Chanteloup Cognac)
– Koniak XO Martell
– Nowa edycja koniaku – VS Single Distillery
– Koniak Martell Cordon Bleu
– Selgros cash&carry – wyjazd na finał konkursu Les Chefs en Or do Paryża
– Kulinarny Puchar Polski – Voucher kwotowy
– Sokołów S.A. – vouchery kwotowe
– Schöller – vouchery kwotowe
– Debic – vouchery kwotowe na zakupy produktów
– Welbilt Polska – wyjazd do fabryki Convotherm w Niemczech oraz upominki
– Robot Coupe – blender
– Smarten PR – szkolenie w Akademii Bocuse d’Or Poland
L’Art de la cuisine Martell od lat jest wielkim widowiskiem kulinarnym, a jego widzów czeka mnóstwo dodatkowych atrakcji, które idealnie wpisują się w program tego wyjątkowego konkursu, jednego z najbardziej prestiżowych w Polsce. W tym roku na publiczność czekały prezentacje sponsorskie i degustacje. Ponadto odbyły się warsztaty koktajlowe, warsztaty z sushi i wołowiny oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.
Odbyło się również spotkanie Klubu Martell połączone z degustacją koników Martell – Martell VS, Martell VSOP, Martell XO w akompaniamencie wykwintnego menu przygotowanego przez Agnieszkę Kręglicką. Przez muzyczno-multimedialną ucztę przeprowadził Gości Piotr Metz, znany dziennikarz muzyczny.
Dzień pełen kulinarnych wrażeń zakończył się wieczorną galą, podczas której zostały ogłoszone nazwiska zwycięzców. Wygrać Martella, to brzmi dumnie, to jest coś! Historia tego konkursu pokazuje, że osoby które go wygrały, radzą sobie bardzo dobrze na płaszczyźnie zawodowej. Z pewnością jest on dobrą trampoliną dla ambitnych kucharzy, którzy potrafią wykorzystać to mocne odbicie w swojej karierze.
XIV-wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, a dzięki konkursowi L’Art de la cuisine Martell także i kulinarnego.
3 marca 2018 roku po raz jedenasty ta dawna siedziba Komtura, zamieniła się w pole kulinarnej walki, w której zwyciężył jak zawsze dobry smak.
MARTELL
To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku. W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak: Martell VS, Martell VSOP, Martell XO. To co wyróżnia Martell od innych koniakow, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie.
Organizatorami Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN **** należący do Grupy Anders przy merytorycznej współpracy Klubu Szefów Kuchni i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Smarten PR
Biuro prasowe L’Art de la cuisine Martell
Autor zdjęć: Wiktor Zdrojewski
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.