Kulinarny Szlak Turystyczny ? Kuchnia Polska

Newsy

Kulinarny Szlak Turystyczny ? Kuchnia Polska

04 sierpnia 2009

Po kilkumiesięcznych przygotowaniach 1 sierpnia 2009 roku swoją działalność rozpoczął Kulinarny Szlak Turystyczny – Kuchnia Polska, projekt marketingowy, którego celem jest promocja kuchni polskiej w jej regionalnych smakach. Impreza inaugurująca funkcjonowanie „Szlaku” odbyła się w przepięknej scenerii Opałkowej Chaty w Jeleniej Górze, reprezentującej kuchnię małopolską. Pozostałe kuchnie na „Szlaku” to: kuchnia wielkopolska, serwowana w restauracji Przycup w Dolinie, Radomierz, kuchnia myśliwska, podawana w hotelu SPA Jelenia Struga, Kowary, kuchnia kresowa – lwowska, serwowana w hotelu Caspar w Jeleniej Górze-Cieplicach, kuchnia podlaska, serwowana w Gospodzie wedle Bucków w Jeleniej Górze-Jagniątkowie, kuchnia warmińsko-mazurska, podawana w hotelu Biały Jar w Karpaczu, kuchnia mazowiecka, serwowana w Hotelu Szrenicowy Dwór w Szklarskiej Porębie, kuchnia śląska, podawana w hotelu Bornit w Szklarskiej Porębie, kuchnia podkarpacka, serwowana w hotelu Szrenica w Szklarskiej Porębie, kuchnia kujawsko-pomorska, podawana w hotelu Gawra w Szklarskiej Porębie, kuchnia kaszubska, serwowana w restauracji Zapiecek w Świeradowie Zdroju, kuchnia bolesławiecka, serwowana w Opałkowej Chacie w Bolesławcu oraz kuchnia małopolska serwowana w Opałkowej Chacie w Jeleniej Górze. Każda z restauracji uczestniczących w projekcie zaprezentowała potrawy charakterystyczne dla swojego regionu. A serwowano min: pierogi z grzybami i orzechami laskowymi, zupę z dyni (kuchnia mazowiecka), grochówkę z pieczonymi piersiami gęsi (kuchni kaszubska), dzyndzałki i pirogi z farszem rybnym (kuchnia warmińsko-mazurska), zupę królewską (kuchnia śląska), pieczeń po lwowsku (kuchnia kresowa) i wiele innych. Dochód ze sprzedaży potraw w wysokości 3 650 zł przeznaczono na pomoc dla mieszkańców gminy Mysłakowice, poszkodowanych w ostatniej powodzi. Inauguracja Kulinarnego Szlaku stanowiła jednocześnie okazję do pierwszej oficjalnej prezentacji kunsztu szefów kuchni zrzeszonych w Sudeckim Klubie Szefów. Ta cenna inicjatywa Mariusza Tkaczyka (członka zarządu OSSKiC, szefa szefów hoteli Qubus) i Janusza Stańczyka przyczyni się nie tylko do promocji Polskiej Kuchni i kunsztu polskich kucharzy. W ramach projektu obok prezentacji specjałów kuchni regionalnej, zostaną przeprowadzone szkolenia dla pracowników obiektów hotelarsko-gastronomicznych, uczestniczących w projekcie, a poprowadzą je wybitni znawcy polskiej tradycji kulinarnej, autorzy książek traktujących o kulturze stołu polskiego, uznani kucharze, eksperci kulinarni oraz specjaliści z zakresu marketingu turystycznego. Obiekty hotelarsko-gastronomiczne, uczestniczące w programie, będą współpracować z wydziałami promocji urzędów marszałkowskich z regionów, dzięki czemu staną się ośrodkami promocyjnymi danego regionu. We współpracy ze szkołami związanymi z turystyką i hotelarstwem zostanie opracowany również program przygotowania kadr dla potrzeb Kulinarnego Szlaku Turystycznego – Kuchnia Polska.
Sudecki Klub Szefów ma w planach także kolejne inicjatywy, aktywizujące środowisko gastronomiczne Sudetów. Jeszcze w tym roku, na koniec sezonu grillowego, a dokładnie 25 września 2009 roku w Parku Zdrojowym w Jeleniej Górze-Cieplicach odbędzie się Puchar Polski w Grillowaniu, natomiast na 12 grudnia 2009 roku zapowiadana jest Wielka Gala Polskich Potraw Wigilijnych. Zapraszamy na cykl reportaży „na szlaku”, który będzie prezentowany na łamach „Poradnika Restauratora” w kolejnych 12 wydaniach.