Kulinarny Puchar Polski – sześć duetów, jedna szansa

Aktualności

Kulinarny Puchar Polski – sześć duetów, jedna szansa

Rok oczekiwań, rywalizacja w konkursach nominowanych i tylko jeden tytuł, o który powalczy dwanaścioro profesjonalistów w swoim fachu. 22. edycja Kulinarnego Pucharu Polski odbędzie się w czwartek, 26 września w Poznaniu. Oto główni aktorzy finału i składniki, z których powstaną  potrawy. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Rywalizacja w Kulinarnym Pucharze Polski rozpoczyna się wraz z ogłoszeniem wyników finału tego konkursu. Zwycięski duet automatycznie otrzymuje możliwość obrony trofeum. Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk zdecydowali się z niej skorzystać, dlatego 26 września powtórnie zobaczymy ich na jednym z kucharskich stanowisk. Czas pokaże, czy także na podium. Rywale z pewnością wysoko zawieszą poprzeczkę.

Pięć konkursowych duetów

Pierwsze konkursy nominowane do tegorocznej edycji KPP odbyły się niemal rok temu. Rozegrany na początku października w Zamku Książęcym w Niemodlinie konkurs „Czas na rybę” wygrali Kamil Bujdasz i Paweł Baran. Kilka tygodni później poznaliśmy wyniki Ogólnopolskiego Konkurs Kulinarny Rajd Mistrzów, odbywającego się we wrocławskim Haston City Hotel. Pierwsze miejsce i nominację zdobył tam Przemysław Szwak, który w Poznaniu wystartuje w duecie z Marią Zakhidną.

Po jesienno-zimowej przerwie zawodnicy wrócili do rywalizacji. W kwietniu wystartowali w Mistrzostwach Polski w Dziczyźnie – Memoriale Mariana Tarnawskiego (odbyły się w stolicy Wielkopolski). Najlepsi okazali się Bartłomiej Pawlikowski i Marcin Klóska. Ten drugi, tuż po zwycięstwie napisał na swoim profilu: „Czas na Kulinarny Puchar Polski”.

Ta myśl z pewnością od ponad roku towarzyszy Jakubowi Żymelskiemu, zwycięzcy dziewiątej edycji Wielkopolskiego Kucharza Roku – Konkursu im. Rafała Jelewskiego. We wrześniowym finale Kulinarnego Pucharu Polskie wystartuje z Bartoszem Zajdlem. Nie pierwszy zresztą raz, bo ten duet walczył o zwycięstwo przed rokiem. Stanął nawet na podium, zajmując drugie miejsce.

Grono finalistów tegorocznej edycji uzupełniają Dawid Stąpór i Wiktoria Banaś. Ten duet wyłonił lipcowy konkurs Mięsne Specjały Polskiej Kuchni – Instytut Kulinarny Transgourmet.

Składniki obowiązkowe

Smak i dbałość o środowisko – to hasła, które zawodnicy i zawodniczki będą musieli przekuć w czyn. W przystawce produkt główny ma stanowić wątróbka gęsia. Pozostałe produkty obowiązkowe w tej potrawie to: maliny, gruszki, orzechy włoskie, polski ocet owocowy i gorzka czekolada.

Podstawowym produktem w daniu głównym będzie kaczka. Na talerzu musi znaleźć się mięso z nogi i piersi. Reszta produktu ma zostać wykorzystana do zrobienia sosu. Pozostałymi produktami obowiązkowymi w daniu głównym będą: polska kasza, polska nalewka owocowa, borowiki, kapusta biała lub włoska oraz olej z esencją masła.

Jak zapowiada jury pod przewodnictwem Iwony Niemczewskiej, ważnym elementem podczas przygotowań dań konkursowych będą zrównoważony rozwój i idea zero waste.

źródło: biuro prasowe KPP

Statuetka powędruje do rąk jednego z sześciu duetów
Rywalizacja odbędzie się w czwartek, 26 września
Kulinarny Puchar Polski od lat łączy ludzi
Czy Paweł Liszka i Khrystyna Nykoliuk powtórzą swój ubiegłoroczny sukces?