Kulinarny Puchar Polski 2011

Newsy

Kulinarny Puchar Polski 2011

16 maja 2011

Już tylko trzy miesiące pozostały do finału Kulinarnego Pucharu Polski (KPP) uznawanego jest za najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w naszym kraju. Finałowe zmagania odbędą się 14 września w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy (12- 15.09.2011).

Zgodnie z nowym regulaminem Kulinarnego Pucharu Polski, aby wziąć udział w rozgrywkach półfinałowych (13 września na targach Gastro Trendy) trzeba najpierw wygrać jeden z czternastu renomowanych konkursów kulinarnych nominowanych do KPP w danym roku. Dopiero z tego grona niezależne jury wyłoni najlepsze drużyny, które dzień później, (podczas finału 14 września), staną do walki o Kulinarny Puchar Polski, czyli tytuł najlepszego polskiego kucharza.

Przygotowane przez zawodników, konkursowe potrawy, tradycyjnie oceniać będzie niezależne międzynarodowe jury. Danie półfinałowe to ciepła przekąska złożona z fileta z sandacza ze skórą i świeżych borowików. Natomiast w ścisłym finale kucharskie drużyny będą musiały przyrządzić potrawę z policzków cielęcych z mięsa dojrzewającego i świeżych raków.

Na obecnym etapie znamy już ośmiu z czternastu nominowanych do wrześniowego półfinału. Są nimi: Robert Echaust (Wielkopolski Kucharz Roku 2010), Dariusz Kuźniak (Primerba Cup 2010), Przemysław Wieloch ( I Konkurs Kuchni Polskiej „Kuchnia Polska Nowoczesna”), Janusz Pyra (X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”), Robert Głyda (L’art. De la ciusine Martell 2011), Jarosław Mikołajczyk (VI Konkurs Kuchni Greckiej),  Dorota Pajęcka (Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka) oraz Tomasz Stachowicz (Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim). Nierozstrzygniętymi jeszcze konkursami eliminacyjnymi są: III Ogólnopolski Konkurs Kulinarny “Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”,  IV Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, Dorszowe Żniwa, III Festiwal Kuchni Zbójnickiej, VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny oraz Turniej Kucharzy Festiwalu Smaku w Grucznie.

Zwycięzca KPP, czyli najlepszy kucharz w Polsce, otrzyma nagrodę wysokości 15 tys. złotych, atrakcyjne zagraniczne szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym oraz międzynarodową sławę i prestiż.

Kulinarny Puchar Polski jest jedynym konkursem, o tej tematyce, któremu wspólnie patronują najważniejsze stowarzyszenia branżowe: Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Eurotoques oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni  i Cukierni.

Dzień finału KPP jest zawsze wielkim świętem polskiej gastronomii, które jednoczy całą branżę. Jak zapowiadają organizatorzy, tak będzie i tym razem.

Więcej informacji na: www.kpp.mtp.pl