Kulinarne emocje na półmetku

Wydarzenia

Kulinarne emocje na półmetku

27 marca 2018

Już za pół roku 18. edycja Kulinarnego Pucharu Polski. Choć termin wydaje się być odległy, to przygotowania do tego wyjątkowego w środowisku polskiej gastronomii wydarzenia idą pełną parą, a w szczególności eliminacje do finału konkursu. Za nami już cztery konkursy nominowane. Pierwsza nominacja została przyznana na początku listopada Maciejowi Małeckimu – zwycięzcy Kulinarnego Rajdu Mistrzów. Tydzień później poznaliśmy drugiego finalistę KPP, a został nim laureat Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego Borów Dolnośląskich „Ale Pasztet” – Dawid Konior, którego pracę mogliśmy obserwować podczas zeszłorocznej edycji KPP. Marzec przyniósł kolejne dwie nominacje. Do grona finalistów dołączyli Jarosław Owczarczyk, który otrzymał najwyższe noty od jury Konkursu Młodych Talentów Kulinarnych L’Art de la cuisine Martell, oraz Piotr Huszcz, znany również z poprzedniej edycji KPP, który w tym roku miejsce do finału wywalczył w Mistrzostwach Polski w Potrawach i Kawiorze z Jesiotra. Marzec przyniósł także nieoczekiwanie wieść o piątym finaliście, którym będzie nie kto inny jak Bartosz Peter, zwycięzca KPP 2017. Zgodnie z regulaminem tego konkursu zwycięzca edycji ubiegłorocznej może wystartować w kolejnym finale KPP, by bronić zdobytego tytułu „Najlepszego z najlepszych” bez konieczności dodatkowych eliminacji. W historii KPP, z tego przywileju skorzystało już wielu laureatów, jednak jeszcze żadnemu z nich nie udało się po raz drugi stanąć na najwyższym podium. – Czy Bartosz Peter będzie pierwszym, który podoła temu zadaniu? Trudno odpowiedzieć na to pytanie. Wszyscy zawodnicy, którzy otrzymują nominację do KPP to utalentowani kucharze, mający w głowie ciekawe koncepcje dań, wiedzę na temat technik kulinarnych oraz doświadczenie zawodowe. Nie brakuje im też motywacji. Myślę jednak, że warto, aby tegoroczni finaliści docenili przeciwnika, jakim jest Bartosz Peter przede wszystkim z uwagi na jego intensywne treningi stanowiące element przygotowań do Kulinarnego Pucharu Świata w Luksemburgu, podczas którego wystąpi w roli kapitana Narodowej Reprezentacji Polski Kucharzy.– odpowiada Agnieszka Glamowska, dyrektor KPP. Przed nami jeszcze 5 konkursów nominowanych do Kulinarnego Pucharu Polski 2018, którego finał odbędzie się w dn. 2-3 października podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel. Już dziś zapraszamy do kibicowania najlepszym kucharzom w Polsce.