2 czerwca w Pułtusku odbyła się kolejna, jubileuszowa 10. edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”.
Jury pierwsze miejsce przyznało drużynie z restauracji Smaczna Dieta/Hotel Fado w Gorzowie Wielkopolskim – Bartosz Ludniewski i Tomasz Szymański. Jednak nominowani do Kulinarnego Pucharu Polski zostali Grzegorz Bucki i Adrianna Wójcikowska z restauracji Amarylis w Krakowie, którzy zajęli drugie miejsce (największa liczba punktów wymaganych przez regulamin KPP). Natomiast trzecie miejsce – Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski z restauracji Pasja.
Obowiązkowymi produktami do przygotowania przystawki były: filet z miętusa oraz jogurt naturalny. Natomiast do przygotowania dania głównego – udziec z sarny oraz borowik.
Organizatorem i pomysłodawcą konkursu jest Stefan Birek, szef kuchni w Hotelu Lord w Warszawie.
Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska – Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.
Konkurs organizowany jest przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.