Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017

Wydarzenia

Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017

19 grudnia 2017

8 grudnia 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej Doram w Warszawie odbył się 9. Ogólnopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych – Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2017 oraz 3. Ogólnopolska Olimpiada Kawy®. Uczestnicy konkursu rywalizowali w dwóch kategoriach: konkursie kulinarnym i baristycznym. Nad przebiegiem konkursu czuwało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili przedstawiciele największych hoteli i restauracji. Uczniowie w konkursie kulinarnym musieli przygotować zakąskę o charakterze świątecznym z wykorzystaniem karpia oraz danie zasadnicze z wykorzystaniem szynki. Pierwsze miejsce wywalczyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie. Osobowością kulinarną została uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie, a wyróżnienie za technikę otrzymała uczennica z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Natomiast zwycięzca w konkursie baristycznym została uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu, a osobowością uczeń z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Grand Prix konkursu zdobyli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Organizatorem konkursu była Grupa Dora Metal, Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego, OSSKiC oraz firma Apro Trade/Akademia Kawy®.

Zmagania konkursowe zaszczycili swoją obecnością: Mazowiecki Wicekurator Oświaty w Warszawie, Burmistrz Dzielnicy Śródmieście, Naczelnik Wydziału Oświaty i Funduszy Europejskich Dzielnicy Śródmieście, przedstawiciel Biura Edukacji, przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przedstawicielka Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej.

Konkurs kulinarny – wyniki

1. miejsce – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

2. miejsce – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

3. miejsce – uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku.

Konkurs baristyczny – wyniki

1. miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu.

2. miejsce – uczennica z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 2 im. dr. Antoniego Troczewskiego w Kutnie.

3. miejsce – uczeń z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie.

Poradnik Restauartora był patronem medialnym tego wydarzenia.