25 lutego w Warszawie, podczas targów Expo Sweet odbędą się krajowe eliminacje World Chocolate Masters. Zwycięzca będzie reprezentować nasz kraj podczas światowego finału w październiku 2025 r.
Raz na trzy lata, najbardziej ekscytujący konkurs czekoladowy na świecie organizuje 18 krajowych selekcji, z 45 uczestniczącymi krajami.
Kto zasiada w jury?
Eksperci będą recenzować, degustować i oceniać wszystkie kreacje. W jury zobaczymy Michała Iwaniuka (przewodniczący), Helenę Fleglovą, Davida Gaboriaud, Michała Doroszkiewicza, Konrada Totę, Kamila Szulca i Francisco Moreira.
Uczestnicy eliminacji WCM 2024
Anna Siwiec-Kaczmarczyk – od ponad 28 lat prowadzi działalność cukierniczą w Żywcu, od ponad 10 lat również własną pracownię nowoczesnego cukiernictwa. Szkoliła się pod okiem Jarka Nowakowskiego, Patryka Szczepańskiego, Piotra Chylareckiego, Johana Martina, Mathieu Dienricka i wielu innych cukierników. Posiada tytuł magistra sztuki, przez 10 lat edukacji artystycznej miała również zajęcia z rzeźby, co pomaga jej w tworzeniu niestandardowych i artystycznych propozycji. Od 5 lat prowadzi szkolenia cukiernicze z zakresu nowoczesnego cukiernictwa.
Jakub Janiuk – cukiernik młodego pokolenia. Swoją cukierniczą drogę rozpoczął w szkole, łącząc naukę zawodu z pracą w cukierni. W swoich deserach stara się łączyć klasykę z nowoczesnością, kierując się zasadą natury i minimalizmu. Obecnie pracuje jako konsultant cukierniczy dla marki Debic. Prowadząc warsztaty i szkolenia, stara się przekazywać wizję, wiedzę i techniki, które wypracował przez lata.
Karol Płachta – młody i ambitny. Od początku swojej kariery związany z Cukiernią Sowa, gdzie pracuje pod okiem Pawła Małeckiego i Mariusza Buritty, finalistów konkursu World Chocolate Masters. Jego styl opiera się na świeżości, prostocie i dbałości o szczegóły. Lubi tradycyjne ciasta z nowoczesnym podejściem, wierzy, że klasyka jest wspaniałą bazą.
Łukasz Roguski – Mistrz Europy w Artystycznej Dekoracji Tortów Expo 2020. Od dziecka związany z rodzinną firmą Cukiernia Małgosia. Od 10 lat kształtuje swoje umiejętności cukiernicze, szkoląc się u najlepszych rzemieślników i artystów. Odnajduje się zarówno w sugarcraftingu, jak i pracy z czekoladą, cukiernictwie artystycznym i restauracyjnym. Konkursy dają mu motywację do działania i przestrzeń do spełniania cukierniczych fantazji.
Więcej informacji na temat selekcji krajowej na stronie www.worldchocolatemasters.com.