René Redzepi, szef kuchni i założyciel restauracji Noma w Kopenhadze, ogłosił, że w 2025 r. jego słynny lokal przestanie istnieć w obecnej formie. W rozmowie z Bloombergiem Redzepi zapowiada, że Noma, która zyskała miano najlepszej restauracji na świecie, zostanie zamknięta.
Redzepi poinformował, że Noma będzie funkcjonowała jako koncept w formule “pop-up”, otwierając się cyklicznie w Kopenhadze lub w innym miejscu na świecie. Szef kuchni wyjaśnił jednocześnie, że zamierza stworzyć restaurację, która opiera się na wyjazdach oraz współpracy z artystami, dzięki czemu lokal będzie przypominał performans.
W przeszłości Noma już eksperymentowała z tymczasowymi lokalizacjami, tworząc pop-upy w miejscach takich jak Tulum, Tokio czy Kioto. Te wydarzenia były zwiastunem zmian, które teraz nabierają konkretnych kształtów. Choć dokładna data zakończenia działalności stałej restauracji w Kopenhadze nie została ujawniona, wiadomo, że ostatni sezon rozpocznie się w styczniu 2025 roku, a rezerwacje będą dostępne od listopada.