Po raz XI Fundacja WIP Warto Im Pomóc w ramach konkursu „Polska od Kuchni” nagrodziła Złotym Widelcem najlepsze restauracje w całej Polsce. Wręczono 46 statuetek, w tym przyznano 7 nagród specjalnych. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.
W dotychczasowych dziesięciu edycjach akcji nominowanych było ponad 3 800 restauracji, 1 119 z nich uczestniczyło w akcji, 420 laureatów odebrało nagrodę Złotego Widelca. Tegorocznym partnerem merytorycznym konkursu było Euro-Toques Polska (ETP) oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Podczas uroczystej Gali, która odbyła się w warszawskiej Restauracji STIXX BAR & GRILL, wręczono statuetki Złotego Widelca dla najlepszych restauracji w kategoriach: restauracja hotelowa i autorska, kuchnia polska, śródziemnomorska i międzynarodowa, azjatycka, bary bistro i cukiernie. Po raz pierwszy nagrodzono restauracje 2 domów weselnych.
Konkurs pozyskał dwóch nowych ambasadorów a zostali nimi Giancarlo Russo były prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy w Polsce (FIC Polonia) oraz Marcin Soból, prezes Euro Toques Polska. Tytuł arcymistrza sztuki kulinarnej otrzymało 3 wybitnych kucharzy. Krzysztof Szulborski, Robert Sowa oraz Kurt Scheller.
Powstał również nowy projekt w konkursie CHEFS CHOIS WYBÓR SZEFÓW KUCHNI. To projekt, w którym Kapituła składająca się z najbardziej znanych autorytetów polskiej gastronomii przyznaje najlepszym firmom branży HoReCa w Polsce wyróżnienia za najlepszy produkt używany w gastronomi.
XI edycja Konkursu „Polska od Kuchni” odbywała się po raz pierwszy od dwóch lat w normalnym trybie konkursowym. Jurorzy w ciągu dwóch miesięcy odwiedzili blisko 100 punktów gastronomicznych i przekazali organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Od jedenastu lat akcja „Polska od Kuchni” wyłania najlepsze restauracje i jednocześnie rekomenduje miejsca gastronomiczne oraz eventowe w Polsce, które warto odwiedzić i wpisać na swoją mapę gastronomicznego szlaku. Nagrodzone „Złotym Widelcem” restauracje, bary i cukiernie są wizytówką miast i regionów, przyciągają swoimi wysokimi standardem serwowanych dań oraz bogatą kompozycją smaków.
LAUREACI:
- SZEF KUCHNI ROKU 2022 W POLSCE
JACEK KEMPA RESTAURACJA WOŁA WINA WROCŁAW
- ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU 2022 W POLSCE
RESTRO & WINEBAR OMATSU by TOMASZ SMOCZYK, ROPCZYCE
- NAJLEPSZY STEK HOUSE W POLSCE
RESTAURACJA STIXX WARSZAWA
- NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA
RESTAURACJA CEGIELNIA, MISZEWO
- NAJLEPSZA RESTAURACJA RYBNA
SARDYNKA USTECKA, USTKA
CATERING DIETETYCZNY BE DIET CATERING, WARSZAWA
- TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
RESTAURACJA HOTELU SULBIN, GARWOLIN
RESTAURACJA BESKIDZKA 40, SZCZYRK
BURSZTYNOWA BISTRO, WARSZAWA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TURTUFE, WARSZAWA
RESTAURACJA MONTE CARLO, KIELCE
RESTAURACJA BEEF AND PEPER STEAK HOUSE, WARSZAWA
RESTAURACJA HOTELU ZŁOTY GROŃ RESORT & SPA, ISTEBNA
- KUCHNIA AUTORSKA
RESTAURACJA MEZE by TEO VAFIDIS & SONS, WARSZAWA
N 31 RESTAURANT & BAR, WARSZAWA
- KATEGORIA RESTAURACJE HOTELOWE
RESTAURACJA HOTELU HOLIDAY INN GDAŃSK- CITY CENTRE, GDAŃSK
RESTAURACJA APARTAMENTY ZIELONY ZAKĄTEK, USTKA
RESTAURCJA VANILLA SKY, KRAKÓW
RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL, OLSZEWO-BORKI
RESTAURACJA BAZAR 1838, POZNAŃ
RESTAURACJA POLSKA W AIPORT HOTELU, WARSZAWA
RESTAURACJA PO NIDZIE, BUSKO-ZDRÓJ
RESTAURACJA DWÓR KALISZKI, KALISZKI
RESTAURACJA FERULA W Hotelu Bacówka Radawa & SPA****, RADAWA
- KATEGORIA DOMY WESELNE
RESTAURACJA GALA, LUBRANIEC
RESTAURACJA STARY KAMIONEK, KAMIONEK
- KATEGORII BARY, BISTRO
RESTAURACJA WARSZAWKIE BISTRO, WARSZAWA
MOONLIGHT COCKTAIL BAR, STARE BABICE
ZACHODNIA KAWIARNIA BISTRO, BIAŁYSTOK
- KATEGORIA KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI, TYCHY
RESTAURACJA SI, WARSZAWA
RISTORANTE SAN LORENZO, WARSZAWA
RISTORANTE PIZZERIA TAROMINA, OŚWIĘCIM
RESTAURACJA PECORINO ITALIAN FOOD & WINE, ZABKI
RESTAURAJA ALBERO, KARPACZ
BUKOVA RESTAURACJA Z KLIMATEM W ISTEBNEJ, ISTEBNA
RESTAURACJA VILLA TOSCANA, NOWY TARG
RESTAURACJA VILLA TOSCANA, ZAKOPANE
- KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA ROXX, WARSZAWA
RESTAURACJA ZAJAZD PLAN, WOLBÓRZ
KATEGORIA KUCHNIA POLSKA RESTAURACJA IMPRSEJA, KROTOSZYN
- KUCHNIA REGIONALNA
RESTAURACJA WILLA POD KASZTANAMI, PIWNICZNA
- KUCHNIA AZJATYCKA
CURRY KING RESTAURACJA INDYJSKA, PIASECZNO
RESTAURACJA THAISTREET, WARSZAWA
- KATEGORIA STEK HOUSE
RESTAURACJA JABŁONA, POWIDZ