27 kwietnia odbyła się Wielka Gala XII edycji „Konkursu Polska od Kuchni” podczas której zostały wręczone najlepszym restauracjom w Polsce nagrody – Złote Widelce. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
Podczas ceremonii odbyła się również druga edycja godła promocyjnego CHEFS CHOICE. Nagroda jest przyznawana przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundację WIP firmom z sektora HoReCa potwierdzającą wysoką jakość oferowanych produktów.
Kapituła Konkursu przyznała również wybitnym kucharzom – autorytetom w środowisku 3 zaszczytne tytuły ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ.
Lista nagrodzonych:
LAUREACI CHEFS CHOICE
SEROWARNIA NA ZIELONEJ ŁĄCZCE
ROYAL APLE PRODUCENT firma ACTIV
PACZKA WĘDLIN Z RUSIBORZA
ARCYMISZTRZOWIE SZTUKI KULINARNEJ
MARCIN SOBÓL PREZES STOWARZYSZENIA EURO TOQUES POLSKA
BARTOSZ PETER INSTYTUT KULINARNY TRANSGOURMET
MICHAŁ MATUSZEWSKI SZEF KUCHNI RESTAURACJI I LOVE ITALY
JAROSŁAW UŚCIŃSKI PREZES OGÓLNOPOLKIEGO STOWARZYSZENIA SZEFÓW KUCHNI I CUKIERNI
NAGRODY SPECJALNE
KATARZYNA BOSACKA ,, ZA PROPAGOWANIE ZDROWEGO STYLU ODZYWIANIA”
LUBIANA LIDER RYNKU PORCELANY W POLSCE
SZEF KUCHNI ROKU 2024 PATRYK KOTARBA
MANAGER ROKU 20244 W GASTRONOMII JUSTYNA OSSOWSKA RESTAURACJA RyBaśkA
ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU MY PLACE BAR & RESTAURANT HOTEL MY STORY GDYNIA
DEBIUT GASTRONOMICZNY ROKU 2024 RESTAURACJA PRIMITIVO KUCHNIA I WINO WARSZAWA
HOTELOWA RESTAURACJA ROKU 2024 RESTAURACJA PRZĘDZALNIA ,,Hotel Fabryka Wełny” PABIANICE
KOBIECY WYMIAR W GASTRONOMII RESTAURACJA KUŹNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK
NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KURPIACH RESTAURACJA MIODOWA HOTEL KORONA OSTROŁEKA
NAJLEPSZA RESTAURACJA NA KASZUBACH RESTAURACJA MAŁA CEGIELNIA MISZEWO
NAJLEPSZA RESTAURACJA RODZINNA W 2024 ROKU W GDAŃSKU RESTAURACJA FENOMEN
SKLEP GASTRONOMICZNY ROKU 2024 STREFA RYBNA WARSZAWA
CUKIERNIA ROKU 2024 W POLSCE PASTICCERIA GELATERIA MIGNONTOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
NAGRODY ZŁOTY WIDELEC
KUCHNIA AUTORSKA
RESTAURACJA REPUBLIKA RÓŻ by Andrzej Gołąbek POZNAŃ
RESTAURACJA MOONSFERA WARSZAWA
RESTAURACJA SCORIA BYDGOSZCZ
KUCHNIA POLSKA
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFE WARSZAWA
RESTAURACJA KUCHARIA 2 GDAŃSK
KUCHNIA WĘGIERSKA
RESTAURACJA BALATON ZABRZE
KUCHNIA AZJATYCKA
RESTAURACJA TRAN TRAN
KUCHNIA GALICYJSKA
WILLA BIAŁA WARSZAWA
KUCHNIA UKRAIŃSKA
INSPECTOR LOUGNE WARSZAWA
KUCHNIA MIĘDZYNARODOWA
RESTAURACJA CANONE SHOW
KUCHNIA EUROPEJSKA
REZO RESTRO & BAR SUCHA BESKIDZKA
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE
RESTAURACJA SZEROKA 9 TORUŃ
RESTAURACJA U KELNERÓW ZABRZE
KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RISTORANTE MARE e MONTI ŁÓDŹ
RESTAURACJA GIOVANI RUBINO WARSZAWA
RESTAURACJA MILANOVO WARSZAWA
RESTAURACJA BRINDISI WARSZAWA
RESTAURACJA TORMINA OŚWIĘCIM
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABIANICE
RESTAURACJA I LOVE ITALY JELENIA GÓRA
RESTAURACJA I LOVE PASTA JELENIA GÓRA
RESTAURACJA VERDE OLIVA WARSZAWA
RESTAURACJA OH WINE WARSZAWA
RESTAURACJE HOTELOWE
RESTAURACJA REGIMENT 1884 HOTEL TRAUGUTTA BIAŁYSTOK
RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARSZAWA
RESTAURACJA SUDAVIA HOTEL SZYSZKO SUWAŁKI
RESTAURACJA SOLMARINA GRANO HOTEL GDAŃSK
RESTAURACJA HOTELOWA ADRIA RUDA ŚLĄSKA
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 HOTEL ALPIN SZCZYRK
RESTAURACJA BROVARNIA HOTEL GDAŃSK
RESTAURACJA HOTELU BARTAN GDAŃSK
RESTAURACJA COUNTRY CLUB ŻYWIEC JELEŚNIA
RESTAURACJA FLOR No 2 HOTEL MARIOTT WARSZAWA
JAKUBUS HOTEL & RESTAURANT WILKÓW
RESTAURACJA LALA PAŁAC BRUNÓW LWÓWEK ŚLĄSKI
RESTAURACJA SALT HOTEL COPERNICUS TORUŃ
RESTAURACJA HOTELU HUGO KĘDZIERZYN KOŹLE
RESTAURACJA HOTELOWA HOTELU PIAST OPOLE
RESTAURACJA HOTELU DA VINCI GDAŃSK
Organizatorem konkursu o Złoty Widelec była Fundacja WIP. Gospodarzem uroczystości był Aiport Hotel Okęcie w Warszawie.