21-24 kwietnia w Pałacu Mortęgi Hotel & SPA**** odbędzie się I Ogólnopolski Konkurs z Łowienia i Przyrządzania Karpia. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 9 kwietnia. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Konkurs skierowany jest do kucharzy, którzy na co dzień pracują w restauracjach, restauracjach hotelowych oraz do uczniów szkół gastronomicznych. Uczestnicy będą musieli przyrządzić karpia złowionego ze stawu Mortęskiego.
W jury zobaczymy m.in: Jeana Bosa, Wolfganga P. Menge, Krzysztofa Wierzbę, Krzysztofa Szulborskiego, Pawła Pyrę.
Produkty które muszą zostać użyte przy przyrządzeniu potraw: karp (złowiony), piwo Końska Grzywa-Kasztanka, produkty firmy Sante: owoce goji, suszone morele, śliwki; ser Bursztyn.
Nagrody dla profesjonalnych kucharzy:
I miejsca – staż w austriackiej i niemieckiej restauracji
II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce u kucharza Jean Bos
III miejsca- dyplom oraz nagrodę dla każdego uczestnika z 2-osobowej drużyny trzydniowy pobyt dla dwóch osób w Pałacu Mortęgi.
Nagrody dla uczniów:
I miejsca – miesięczny staż w Pałacu Wiejce oraz szkolenie innowacyjne w Akademii Piotra Smoleńskiego
II miejsca – miesięczny staż w Pałacu Mortęgi pod okiem szefa kuchni Daniela Twardo+ voucher na szkolenie u szefa kuchni Pawła Pyry
III miejsca – tygodniowy staż w hotelu Holiday Inn Gdańsk pod okiem szefa kuchni Piotra Domańskiego
Patronat honorowy nad imprezą objął Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gustaw Marek Brzezin oraz Burmistrz Miasta Lubawy Maciej Radtke, a patronat merytoryczny Stowarzyszenie Kucharzy Polskich oraz Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Pomoc dla uczestników przy łowieniu zaoferowała Liga Wędkarska Szynaka Meble – profesjonalni wędkarze z pasją.
Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 9 kwietnia (decyduje data wpływu). Zgłoszenia należy wysyłać na adres chef@palacmortegi.pl dw.: dorota.zuralska@palacmortegi.pl
Informacje pod numerem telefonu: 721 966 198, 785 056 301.
REGULAMIN karp profesjonaliści
Załącznik nr 1 do Regulaminu Konkursu Profesjonaliści
Załącznik nr 1 do Regulaminu Konkursu.27.01
Załącznik nr 2 Zgłoszenie 2023 SZK-1
Załącznik nr 2 Zgłoszenie profesjonaliści
Załącznik nr 3 Arkusz ocen_ Profesjonalista
Załącznik nr 3 Arkusz ocen_2023 SZKOŁA
Załącznik nr 4 Kodeks etyczny Jurora_2023 (1)
Załącznik nr 4 Kodeks etyczny Jurora_2023
Załącznik nr 5 do Regulaminu Produkt obowiązkowy 2022 (1)