Konkurs kulinarny rozstrzygnięty

Newsy

Konkurs kulinarny rozstrzygnięty

15 marca 2012

Konkurs kulinarny „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska” został rozstrzygnięty. Posiłek dla Pierwszej Damy, Anny Komorowskiej, przygotuje zwycięski zespół z Przodkowa.

10 marca br. w Warszawie, podczas finału projektu „Tradycyjne Produkty – Nowoczesna Kuchnia Polska”, szkoły gastronomiczne z pięciu województw walczyły o zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Jury najlepiej ocieniło Agatę Kaszuba i Grzegorza Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie (pomorskie), którzy przygotują posiłek dla Pierwszej Damy i jej gości. Drugie miejsce zajął Zespół Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Zamoyskiego w Zakopanem (małopolskie), a trzecie Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku (pomorskie). Laureaci pierwszych trzech miejsc będą mieli możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanego i doświadczonego szefa kuchni.

Przy wyborze zwycięzcy jury, w składzie którego byli Marek Zagórski – Prezes Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej oraz kulinarni eksperci, kierowało się jakością przepisów i przede wszystkim regionalnością składników. Uczniowie z Przodkowa na przystawkę podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym puree z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką. Było to niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością.

Konkurs, którego celem była promocja tradycyjnych produktów regionalnych, odbył się w warszawskiej Fortecy. Zmagania finalistów były komentowane przez znanego krytyka kulinarnego, Macieja Nowaka.Finał konkursu uświetniły dodatkowe atrakcje, takie jak:  pokaz kulinarny Artura Moroza – znanego kucharza i właściciela nadmorskiej restauracji w Sopocie, koncert Jagny Knittel z zespołem – wokalistki prezentującej muzykę tradycyjną i zajmującej się tematyką kultury ludowej oraz kiermasz smacznych, wytwarzanych w tradycyjny sposób produktów regionalnych. W organizacji kiermaszu uczestniczyła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.