11 października w Warszawie odbył się Kongres Szefów Kuchni. Coroczne największe spotkanie szefów kuchni. W Kongresie udział wzięło 1.440 uczestników, którzy z zainteresowaniem wysłuchali wystąpień:
- Kuszenie od pierwszego wejrzenia, czyli jak stworzyć nowoczesne menu, które zmaksymalizuje sprzedaż w Twojej restauracji. Prowadzone przez Annę Dębską, redaktor naczelną www.GdzieZjesc.info® .
- Modne diety a wyzwania dzisiejszego szefa kuchni. Prowadzone przez Agnieszkę Piskałę, dietetyka, nutridietetyka, diet coach’a.
- Jak negocjować skuteczniej – chwyty, tricki i techniki… Prowadzone przez Marka Skałę, trenera warsztatowego, coach’a, mówcę inspiracyjnego, konsultanta biznesowego.
- Magazyn i koszty, czyli nie daj się zwariować na zapleczu kuchni. „Zasada Pareto”. Kuchnia to nie apteka! Zajmij się tym co ma największe znaczenie, czyli znajdź swoje “Pareto”. Prowadzone przez Piotra Rogowskiego, niezależnego menedżera i eksperta gastronomii.
- Twój zespół od kuchni. Jak zarządzić zespołem, aby ,,chciało im się chcieć’’? Prowadzone przez Agnieszkę Czaplińską, trenera biznesu, coacha indywidualnego i grupowego.
Gość specjalny, Marek Kamiński, podróżnik, polarnik i przedsiębiorca opowiedział: Jak niemożliwe staje się możliwe czyli wyprawy na krańce marzeń. Jak coś, co wydawało się niemożliwe stało się możliwe.
W debatach ekspertów szefowie rozmawiali na tematy: Trendy społeczne a gastronomia. W jaki sposób przygotować się na nadchodzące zmiany społeczne i rynkowe oraz Relacje pracownik – pracodawca. Co zrobić by w gastronomii działo się lepiej. W dyskusjach udział wzięli: Jarosław Uściński; Michał Molenda; Karol Lisiński; Witek Iwański; Monika Kaznowska; Jarosław Walczyk; Rafał Wronka; Jakub Steuermark; Zbigniew Jasienowicz; Szymon Szlendak. Debaty można nadal obejrzeć na stronie: https://www.facebook.com/kongresszefowkuchni/.
Kongres poprzedzał konkurs Hasztag Kongresu Szefów Kuchni 2017. Zwycięzcą został Pan Łukasz Banaszak i jego hasztag #MistrzPatelni. Zwycięzca otrzymał Blender Vitamix VITA-PREP 3, który cenią sobie zawodowi kucharze i szkoły gotowania na całym świecie za wyjątkową moc, wszechstronność i wydajność. VITA-PREP 3 wspomaga szereg czynności: od siekania delikatnych składników po miksowanie gęstych puree ufundowany przez SCM Monin. Drugie miejsce zajął Pan Michał Fabiszewski z hasłem #CHEFSTALKS, a trzecie Pan Tomasz Łukasz Mrówczyński #szefunio. Wręczenie nagród nastąpi w trakcie Kongresu Szefów Kuchni.
W trakcie kongresu rozegrana została gra sytuacyjna Magiczny Targ. Pierwsze miejsce zajął Grzegorz Jakubowski z Silver Hotel w Szczecinie, drugie Grzegorz Rytlewski z hotelu Westin, a trzecie Emilia Mochort z firmy Hochland.
Partnerem Strategicznym wydarzenia jest Selgros Cash&Carry oraz Transgourmet. Selgros Cash&Carry to ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego oferująca pełne zaopatrzenie dla osób prowadzących działalność gospodarczą. Transgourmet dostarcza pełen asortyment spożywczy i przemysłowy dla gastronomii, hotelarstwa oraz punktów zbiorowego żywienia.
Kongres miał formę zamkniętą. Uczestniczyć w nim mogły jedynie osoby wcześniej zarejestrowane i zaakceptowane przez Organizatora. Udział w wydarzeniu dla Szefów Kuchni był bezpłatny. Organizator planuje kolejną edycję Kongresu w roku 2018.