Kolej na Wielkopolskie Smaki

Newsy

Kolej na Wielkopolskie Smaki

04 października 2013

05 października br. o godzinie 13:00 rozpocznie się wielkie poznańskie gotowanie. Startuje bowiem projekt Kolej na Wielkopolskie Smaki.

– Wydarzenie jakie będzie miało miejsce w Starych Koszarach przy ulicy Wojskowej 4 w Poznaniu, to dopiero przystawka do tego co mamy w planach w 2014 roku – zapowiada Hubert Gonera – pomysłodawca imprezy. Chcemy narobić poznaniakom apetytu na kolejne imprezy gdzie najlepsi kucharze z miasta i regionu będą spotykać się i interpretować regionalną tradycję kulinarną. Zależy nam również na trwałym efekcie naszych prac dlatego utworzymy wielkopolski szlak kulinarny, do którego zaprosimy najciekawsze naszym zdaniem lokale z całego regionu.

Sobotnie spotkanie nosi nazwę Kolej na Wielkopolskie Smaki  vol 1. Poznań – Wielkopolska Cooking Session. Każdy gość imprezy, który zakupi niedrogi bilet stanie się jurorem i odda głos na najsmaczniejszą jego zdaniem potrawę. W ramach jednego biletu będzie mógł wybrać dwie spośród sześciu przygotowanych propozycji. 3 lokale, na które oddane zostanie największa ilość głosów uzyskają puchary ufundowane przez Agencję Rynku Rolnego – partnera merytorycznego imprezy.  

– Kluczem do najwyższej jakości potraw  są zawsze najlepsze składniki. To prosta prawda, którą warto jednak powtarzać – mówi Andrzej Bobrowski – dyrektor poznańskiego oddziału Agencji Rynku Rolnego.

Kolej na Wielkopolskie Smaki to projekt popierany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego, który widzi w nim szansę na dodanie wartości do jakościowych produktów rolnych, które wytwarzane są w Wielkopolsce. W założeniach działanie ma bowiem ukazać nową możliwość turystycznego wykorzystania atrakcji Wielkopolski jakimi są tradycyjne produkty i receptury oraz autorskie lokale, które kultywują ale także wciąż intepretują tradycje naszego stołu. Region słynie również z kolei i od lat udowadnia, że może ona być ciekawym środkiem lokomocji z zastosowaniem także w ruchu turystycznym.

-To spora szansa, żeby ukazać nieodkryte smaki i piękno regionu z okien nowoczesnych składów, jakimi dysponują Koleje Wielkopolskie – podkreśla Marek Nitkowski, Członek Zarządu kolejowej spółki.

W sobotnim wydarzeniu, które potrwa od 13:00 do 17:00 w Starych Koszarach przy ul. Wojskowej 4 naprzeciwko restauracji Hugo, weźmie udział sześć autorskich restauracji z Poznania. Zaskoczą one gości swoimi pomysłami na wykorzystanie regionalnych składników. Będzie to między innymi Restauracja Platinum, która jako jedyna w kraju posiada w swoim zespole szefów kuchni, którzy aż trzykrotnie zdobywali Kulinarny Puchar Polski. Szefem kuchni Restauracji Platinum jest Dominik Brodziak. Tym razem jego ekipa przygotuje modne obecnie policzki  wołowe z kurkami, dynią i żurawiną. Warto wspomnieć również o Hugo Restaurant, gdzie regionalizm w kuchni doprowadziła do perfekcji właścicielka Agnieszka Tylenda z szefem kuchni Dominikem Narlochem. Na sobotę Hugo opracowało nowy przepis na stek wołowy z jarmużem, selerem i czarną rzepą. Hitem imprezy okazać się może wielkopolskie sushi, które w swoim składzie będzie posiadało polędwice wołową i prawdziwki. Nad regionalną rolką pracuje zespół Kyokai Sushi bar, który tego dnia reprezentować będzie Marcin Kaczmarek. Ferdynand Jędroszkowiak z Mielżyński Wine Spirits & Specialties uraczy gości smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn. Na ten dzień poczęstunek niespodziankę przygotował także właściciel lokalu Pan Robert Mielżyński. Szef kuchni restauracji 3 Kolory – Adam Zastróżny wielkopolską smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Gęsina, stała się w ostatnim czasie znakiem rozpoznawalnym poznańskich restauracji, a 3 Kolory posiadają w tym zakresie chyba najszerszą ofertę. Michał Stężelski z Le Palais du Jardin przyrządzi fusion wielkopolsko-francuski – comber z sarny z kasztanami. Lokal ten znany jest z perfekcyjnie podawanej dziczyzny z wielkopolskich lasów. Zdobył on między innymi Grand Prix Nocy Restauracji, właśnie za menu degustacyjne z dziczyzny.

Do udziału w wydarzeniu zaprosiliśmy nie tylko poznańskie ale również wielkopolskie restauracje. Niestety tym razem szefowie z regionu nie staną do rywalizacji ze swoimi poznańskimi kolegami. Zmartwiło nas bardzo wycofanie się z zabawy w ostatniej chwili przez Restauracje Dziki Dwór pod Kaczką z Gniezna. Przepraszamy tych z naszych gości, którzy zamierzali skosztować wielkopolskiej kaczki, nie uda się to tym razem. Niestety właścicielka restauracji, która niedawno przeszła „kuchenną rewolucję” z dnia na dzień wycofała się z imprezy, pomimo tego, że od tygodni trwały ustalenia, a informacja o akcesie lokalu znalazła się na plakatach i ulotkach. „Takie zachowanie budzi u mnie niesmak. Na pewno lokal ten nie zostanie przez nas zaproszony do dalszej współpracy, nie możemy także rekomendować nikomu restauracji, której właściciel  nie szanuje  gości naszej imprezy  – kwituje Gonera”.  „Zależy nam na jakościowych i rekomendowanych adresach z naszego regionu. Chętnie w  gronie uczestników kolejnych akcji powitamy na przykład restaurację Hotelu Olandia, ze znakomitym szefem kuchni Marcinem Szwakiem, restaurację Hotelu Remes, która dobrze znana jest na mapie kulinarnej naszego kraju. Poszukujemy też lokalnych smaków pod znakiem Dziedzictwa Kulinarnego, takich jak chociażby Jansówka.  Wiemy, że region kryje przynajmniej 20 rewelacyjnych lokali, które mogą współtworzyć szlak jakościowych kulinariów.

Nad jakością składników czuwać będą sprawdzeni dostawcy. Podczas imprezy wykorzystane zostaną mięsiwa i drób z oferty dystrybutora Polska Gastronomia, oraz owoce i warzywa zapewnione prze Mercado Group.

Kucharzom będą towarzyszyli również wytwórcy regionalnych produktów kulinarnych, którzy wystąpią pod marką Tygla. Będzie można od nich kupić między innymi sery zagrodowe, świeże miody, owoce suszone, przetwory warzywne. Elementem, który przeniknął z Tyglowych stoisk do menu imprezy będzie ser łomnicki (gościnnie występujący w Wielkopolsce – pochodzący z Dolnego Śląska), który zostanie użyty w wielkopolskim sushi i jeszcze jednym z przygotowywanych dań.

Harmonogram imprezy znajduję się poniżej.

13:15 – Powitanie Gości i Uczestników przez Huberta Gonerę (Kulinarny Poznań), Andrzeja Bobrowskiego (Agencja Rynku Rolnego), Marka Nitkowskiego (Koleje Wielkopolskie), przedstawicieli POLSKIEJ GASTRONOMII I MERCADO GROUP, właścicieli restauracji i gospodarzy Starych Koszar.

13:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Platinum

– Zdobywcy tegorocznego Kulinarnego Pucharu Polski – Jakub WalczakTomasz ZdrenkaRestauracji Platinum w towarzystwie szefa kuchni Dominika Brodziaka, który sam zdobył to wyróżnienie w 2001 roku, przygotują kreację, która jak zwykle zaskoczy nowoczesnością, sezonowością i wspaniałym smakiem. Znajdą się w niej m.in. policzki wołowe, kurki, dynia i żurawina.

14:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Hugo

Dominik Narloch, szef kuchni HUGO Restaurant – jedynej wielkopolskiej restauracji z rekomendacją Slow Food – przygotuje danie, które nazwać będzie można reinterpretacją regionalnej klasyki. Na pierwszym planie znajdzie się znakomity stek Bavette, a towarzyszyć będą mu m.in. skrzydełka kurczaka, szpik kostny, jarmuż, seler, owoce bzu czy czarna rzepa.

14:15 – Podpisanie Listu Intencyjnego przez przedstawicieli partnerów Projektu „Kolej na Wielkopolskie Smaki” – Głos Wielkopolski, TV Wielkopolska, Radio Emaus, Koleje Wielkopolskie, Agencja Rynku Rolnego, Kulinarnego Poznania, LGD Gościnna Wielkopolska

14:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Kyokai

Marcin Kaczmarek, sushimaster Kyokai Sushi Bar przygotuje po raz pierwszy w historii wielkopolskie sushi, w którym znajdzie się m.in. znakomita polędwica wołowa, wielkopolskie prawdziwki, kapusta włoska oraz ser kozi.  Będzie to kulinarny eksperyment o prawdziwym międzykulturowym wymiarze.

15:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Mielżyński Wines, Spirites and Specialties

Ferdynand Jędroszkowiak kucharz Mielżyński Wine Spirits & Specialties pokaże jak przygotować smakowitą polędwicą z dzika. W daniu znajdą się również borowiki, dynia, żurawina, buraki i świeży rozmaryn, a odpowiednie wino dobiorą Robert Mielżyński i Andrzej Śmigielski.

15:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji 3 Kolory

Adam Zastróżny, szef kuchni restauracji 3 Kolory przygotuje jeden z najbardziej rozpoznawalnych wielkopolskich przysmaków – smakowitą gęsinę z sezonowymi grzybami, dynią, gruszką i czerwoną kapustą. Dodatkowo na stoisku 3 Kolorów będzie można posmakować smakołyków z Kolekcji Smaków ABC Kuchni.

16:00 – Pokaz Kulinarny Restauracji Dwór Pod Dziką Kaczką z Gniezna

Odwołano z powodu wycofania się restauracji

16:30 – Pokaz Kulinarny Restauracji Le Palais Du Jardin

Michał Stężelski i Tomasz Fiedorowicz z Le Palais du Jardin słyną z przygotowywania wspaniałej dziczyzny. Nie inaczej będzie tym razem – szefowie przygotują bowiem dla Was wyjątkowy mariaż Wielkopolski i Francji, tworząc kreacje z regionalnej polędwicy z sarny z dodatkiem sezonowych warzyw i świeżych ziół.

17:00 – Wręczenie GRAND PRIX Cooking Session dla 3 restauracji z największą ilością głosów