Składniki na 3 porcje:
2 średnie banany
1 dojrzałe mango
szpinak – 2 duże garści
łyżka białego łuskanego sezamu ( plus szczypta do posypania na wierzch )
odrobina wody ( wg uznania do rozcieńczenia )
garść puffingowanych* truskawek do posypania na wierzch
Sposób przygotowania:
Obrać banana i mango, zmiksować razem ze szpinakiem i sezamem. Rozcieńczyć odrobiną wody, jeszcze raz zmiksować i przelać do szklanek. Na koniec koktajl posypać puffingowanymi truskawkami i odrobiną sezamu.
Puffingowane* – czyli suszone nowoczesną metodą puffingu – w podciśnieniu, w temperaturze poniżej 40 stopni. W odróżnieniu od tradycyjnego, powszechnie stosowanego w przemyśle spożywczym suszenia konwekcyjnego, zachodzącego w wysokiej temperaturze, zubażającej otrzymywany susz poprzez wyniszczenie cennych składników i witamin, puffing jest bezpieczny i pozwala na zachowanie pełnego bogactwa naturalnych składników i cennych witamin znajdujących się w owocach.