1 lutego w Kielcach odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Junior Culinary Cap. Wśród ósemki finalistów znaleźli się: Paulina Sobczyk z Kielc, Karol Starzyk z Kielc, Katarzyna Płatek z Busko-Zdrój, Bartosz Łukaszczyk z Kielc, Damian Bulanda z Limanowej, Karol Filipczak z Kielc, Krzysztof Kowalski z Rzeszowa i Łukasz Woźniak z Łodzi.
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. W konkursie nie mogą brać udziału osoby uczęszczające do szkół: pomaturalnych, policealnych oraz wyższych. Motto konkursu to: Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni. Organizatorem konkursu jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy oraz Unilever, Hotel Kongresowy Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
Cel główny konkursu to: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o historii gastronomii w Polsce; doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych; podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią oraz doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.