1 lutego odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Junior Culinary Cap. Pierwsze miejsce wywalczył Krzysztof Kowalski z Rzeszowa. Na drugim uplasował się Karol Starzyk z Kielc, a trzecie Katarzyna Płatek z Busko-Zdrój.
Mottem przewodnim konkursu był „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni.” Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia. Organizatorem konkursu była Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy Jana Nowaka Jeziorańskiego oraz firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
Celem konkursu było: kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o historii gastronomii w Polsce; doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych; podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią; doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów.
Konkurs organizowany był pod patronatem Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.
Konkurs adresowany był do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. W konkursie nie mogły brać udziału osoby uczęszczające do szkół: pomaturalnych, policealnych oraz wyższych.
Zadanie konkursowe polegało na wykonaniu i przygotowaniu 6 porcji dania głównego z zastosowaniem fileta z kurczaka z kostką, kaszy (dowolny rodzaj), primerba knorr professjonal (dowolny rodzaj).