1 lutego odbędzie się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny Junior Culinary Cap, którego mottem przewodnim jest „Ogień, patelnia, talerz – powrót do korzeni.” Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Organizatorem konkursu jest Fundacja Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy Jana Nowaka Jeziorańskiego oraz firma Unilever, Hotel Kongresowy – Centrum Biznesu i Zespół Szkół Zakładu Doskonalenia Zawodowego w Kielcach.
Celem konkursu jest :
Kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o historii gastronomii w Polsce
Doskonalenie umiejętności kulinarnych, rozbudzanie inicjatywy, pomysłowości i kreatywności uczniów szkół gastronomicznych
Podnoszenie poziomu kształcenia zawodowego oraz nawiązywanie współpracy między szkołami i firmami związanymi z gastronomią
Doskonalenie zawodowe i organizacyjne nauczycieli przygotowujących uczniów do konkursów
Konkurs organizowany jest pod patronatem Fundacji Świętokrzyskich Szefów Kuchni i Kucharzy według zasad regulaminowych (WACS) World Association of Chefs Societies.
Konkurs adresowany jest do uczniów wszystkich profili szkół gastronomicznych, którzy ukończyli 13 lat, ale nie ukończyli 21 roku życia. W konkursie nie mogą brać udziału osoby uczęszczające do szkół: pomaturalnych, policealnych oraz wyższych. Wymagana jest pisemna zgoda nauczyciela lub instruktora praktycznej nauki zawodu, pełniącego funkcję opiekuna zespołu. Potwierdzeniem wyrażonej zgody jest dokument z podpisami, z czytelną pieczątką szkoły.
Nad prawidłowością przebiegu konkursu kulinarnego czuwać będzie profesjonalne jury degustacyjne i techniczne.
Zadanie konkursowe polega na wykonaniu i przygotowaniu 6 porcji dania głównego z zastosowaniem fileta z kurczaka z kostką, kaszy (dowolny rodzaj), primerba knorr professjonal (dowolny rodzaj).